De overwinningen van Greenpeace in 2011

Wie zegt dat organisaties steunen nutteloos is? In 2011 heeft Greenpeace alweer bewezen dat z'n acties niet tevergeefs zijn. Dankzij de campagnes van de ngo hebben grote kledingmerken beloofd 'groener' te produceren, werd het oerwoud in Indonesië beter beschermd en is de kernuitstap op het goede spoor. Bravo!


In 2011 heeft Greenpeace de ene overwinning na de andere behaald. Eerst in de textielsector: Adidas, H&M, Nike en Puma hebben van hun Chinese leveranciers geëist dat die steeds meer giftige stoffen uit hun productieketen bannen. Hun doelstelling is tegen 2020 alle schadelijke chemicaliën bij hun productie achterwege te laten. Andere merken hebben de beweging gevolgd: C&A en het Chinese sportmerk Li-Ning lieten ook weten dat ze tegen 2020 geen giftige stoffen meer zullen lozen in de Chinese rivieren.
Dit is groot nieuws voor de mensen die deze kleren dragen, maar nog meer voor de getroffen bevolking in China.

Ook voor de bescherming van het oerwoud werden resultaten gehaald. De milieuorganisatie ontdekte eerst dat Mattel, de fabrikant van Barbie, meewerkte met Asia Pulp and Paper (APP), een verpakkingsfirma die ook beroemd is voor de vernieling van het regenwoud in Indonesië. Greenpeace startte een zeer intensieve campagne en kwam tot het beoogde doel: Mattel beloofde om niet langer z’n speelgoed te verpakken in materiaal vervaardigd uit vernietigd regenwoud. Het bedrijf verbond er zich ook toe het aandeel gerecycleerde vezels in z’n producten te verhogen.

Kort daarna besefte Delhaize, dat betrokken was via zijn filiaal Food Lion in de VS, dat het ook tijd was om ontbossing te bannen. Ook Cartamundi, een Belgische groep met speelkaartenfabrieken over de hele wereld, en verpakkingsproducent Van Genechten-Biermans volgden de beweging.

Tot slot is de kernuitstap op het goede spoor. Greenpeace overhandigde een petitie met 100.000 handtekeningen voor de kernuitstap aan Elio Di Rupo.
De regering erkende zo dat kernenergie geen toekomst heeft en zei dat ze het principe van de wet op de kernuitstap uit 2003 zou respecteren.

En wat zal 2012 opleveren?

www.greenpeace.be

Melody De Visscher
 









© Vivat.be 2020