De nieuwe WWF-Viswijzer is uit

De nieuwe Viswijzer van het WWF België is uit. De gids, ontwikkeld in samenwerking met supermarktketen Delhaize, geeft op een duidelijke manier de meeste vissoorten weer die op de Belgische markt beschikbaar zijn en geeft aan welke van deze vissen op een duurzame manier gevangen worden.


De in België beschikbare vis (verse vis, verse schaal- en schelpdieren en diepvriesproducten) is in de Viswijzer ingedeeld in drie categorieën: groen, oranje en rood. In de groene categorie staan vissoorten die de beste keuze vormen voor de consument. Hier is er sprake van goed beheerde kweek, er is geen overbevissing en er is minimale of beperkte schade aan het milieu. Sommige vissen uit deze categorie hebben ook het MSC-label (dat garandeert dat de vissen op duurzame wijze gevangen zijn) of het ASC-label (de wereldwijde voor duurzame gekweekte zeeproducten).

Van de vissen in de oranje categorie wordt aangeraden ze slechts met mate te gebruiken vanwege het feit dat er toch nog problemen zijn bij de kweek of de vangst. De vissoorten in de rode categorie zijn de overbeviste soorten, waarvan sommigen met uitsterven bedreigd zijn en vissen waarvan de vangst of kweek erg schadelijk is voor het milieu (bijvoorbeeld door de CO2-uitstoot, gevolgen voor de zeebodem en/of grote bijvangsten). Het wordt absoluut afgeraden deze vissen te eten.

Vind de Viswijzer hier:

www.wwf.be/_media/Viswijzer-2012_78773.pdf
.

Melody De Visscher
 

© Vivat.be 2020