De middeleeuwse markt, een vaste waarde

Zelfs in de 21ste eeuw worden middeleeuwse markten nog gesmaakt door het grote publiek. Al heeft het concept soms niet veel meer te maken  met die historische periode, die aanbrak bij de val van het Westromeinse Rijk in 476, en die duurde tot het einde van de vijftiende eeuw.


De middeleeuwse markt van vandaag de dag bestaat uit verschillende ingrediënten.

- Een markt met streekproducten. Producenten en marktkramers verkopen worsten, kazen, brood, ganzenlever, streekbieren, hypocras, opgelegd fruit of fruitlikeuren, siropen,... 

- Een ambachtenmarkt. Oude ambachten worden gedemonstreerd. Vaak is er een smid, een plaatslager, iemand die graveert in glas, een houtsnijder of een tekenaar. Het product van hun kunst is vaak niet echt artisanaal te noemen, noch realistisch, want op dit soort marktjes  zijn een deel van de standen voorbehouden aan figuren die in de wereld van de 'fantasy' thuishoren. Middeleeuwse markten trekken dan ook een publiek van 'goths' aan.

  • De verkoop van middeleeuwse producten.  In deze afdeling vindt u producten om uw look af te stemmen op de middeleeuwse periode. Er zijn volkse kledingstukken, burgerkledij, harnassen en wapens (lansen, messen, dolken, mokers, hakbijlen,…) Ook het 'Keltische' thema doet het heel goed.
  • Reconstructies. Met troepenkampen, riddergevechten en soms zelfs hele toernooien.
  • Defilés. Er worden stoeten gevormd met gewapende troepen. Niet zelden worden historische juistheden hier met voeten getreden, en zie je plots een personage uit de renaissance opduiken, of zelfs een Napoleontische soldaat.
  • Acteurs. Straatartiesten, soms op stelten, die tussen de kraampjes door laveren.
  • Eten en drinken. Alles van regionale gerechten, tot pizza’s, paëlla en hamburgers. 

De middeleeuwse markt, een relatief begrip

De middeleeuwse markt is vaak een voorwendsel om  bezoekers van heinde en ver te lokken. Ze wordt vaak georganiseerd door een politicus (die zo in de picture komt) of door een toeristische dienst. Omdat ze zoveel mogelijk kraampjes wil aantrekken, is de organisatie vaak niet al te kieskeurig inzake het middeleeuwse thema van de markt. Niet zelden tref je dus ook hedendaagse Indische of Noord-Afrikaanse producten aan. Maar op sommige markten worden de verkopers, ongeacht het product dat ze aan de man brengen, verplicht om zich uit te dossen in middeleeuwse plunje.

De middeleeuwse festiviteiten en markten zorgen voor een ontmoeting tussen handelaars en hun klanten. Ze zijn een excuus voor een wandeling in familieverband, of een manier om nieuwe producten te leren kennen. Alleen spijtig dat men geen gebruik maakt van de populariteit van de markten om de mensen iets meer bij te brengen over de rijke middeleeuwse geschiedenis, die nu ietwat clichématig wordt weergegeven.

Praktische info

Meer informatie over middeleeuwse markten en een uitgebreide agenda vindt u op de volgende site:

Medieval-Online.com
. Er staan activiteiten in Frankrijk, België, Luxemburg en Zwitserland op het programma.

België

  • 17e Middeleeuwse Markt in
    Etterbeek
    : van vrijdag 29 mei (18uur) tot zondag 31 mei (20uur) 2009.
  • 12e Feest en Markt van de Middeleeuwen in
    Vorst
    : 18, 19 en 20 september 2009. Inlichtingen: +32 (0)2 370 22 40 of 41.
  • Een driedaags spektakel aan het kasteel van
    Horst
     (26-28 juni).

Philippe Allard









© Vivat.be 2020