De Groene Sleutel: het ecolabel van de milieuvriendelijke accommodatie

Het ecolabel Groene Sleutel beloont en valoriseert de uitbaters van toeristische accommodaties (hotels, campings, vakantiehuisjes, ...) voor de inspanningen die ze leveren op milieuvlak.


Ben je je volgende vakantie aan het boeken? Dan zal je misschien een paar hotels vinden met het label Groene Sleutel. Het is een internationaal ecolabel, toegekend aan bedrijven in de toerisme- en recreatiebranche die serieus en controleerbaar bezig zijn met de milieuzorg op het bedrijf.

Voor het behalen van de Groene Sleutel moeten een aantal verplichte milieumaatregelen worden genomen op het gebied van gas-, water- en energiebesparing en het scheiden van afval. Naast de verplichte maatregelen kunnen andere inspanningen worden geleverd. Het aantal bepaalt het niveau van de Groene Sleutel: brons, zilver of goud.

Toegekend door onafhankelijke ngo's
Het label wordt toegekend door onafhankelijke ngo's, gespecialiseerd in toeristische accommodatie en milieu. In Vlaanderen wordt de Groene Sleutel uitgereikt door Bond Beter Leefmilieu en Toerisme Vlaanderen.

De Groene Sleutel wordt uitgereikt voor slechts één jaar. Uitbaters van een toeristische accommodatie moeten dus elk jaar opnieuw bewijzen dat ze zich inspannen voor het milieu.

Het label werd in 1994 in Denemarken opgericht en verspreidde vervolgens naar andere landen. Bij ons werd het in 2007 in Vlaanderen geïntroduceerd en twee jaar later in Wallonië en in Brussel. Wereldwijd zijn momenteel ruim 1500 bedrijven aangesloten bij het internationale keurmerk Green Key.

www.groenesleutel.be

Melody De Visscher

© Vivat.be 2020