De definitie van een gentleman

De gentleman is geen Engelse uitvinding maar een eeuwenoud Chinees begrip.


De invloedrijke Chinese wijsgeer Confucius (551-479 voor Christus) ontwikkelde als eerste het concept van de gentleman, van de ‘zachte’ man, dat ook een ideaal zou worden in bepaalde Griekse en Romeinse kringen en vanaf de late middeleeuwen in West-Europa. ‘Een zachte man doet evenveel moeite om uit te zoeken wat goed en rechtvaardig is als een minderwaardige man doet om te ontdekken hoeveel iets zal opleveren,’ zei Confucius.

Om het onderscheid aan te duiden tussen zachte mannen en mannen die gewoon hun instincten volgen, verklaarde hij: ‘Zachte mannen gaan nooit in competitie.’ Confucius formuleerde ook een basisregel voor mensen die samenleven in een gemeenschap, de zogenaamde Gouden Regel: ‘Doe een ander nooit aan wat je zelf niet aangedaan wil worden.’ En hij vond dat we ons tot de essentie moeten beperken, dat we tevreden moeten zijn met wat volstaat, eerder dan altijd meer te willen.

Confucius stelde met andere woorden dat je als leider beter een moreel voorbeeld kan stellen dan fysieke kracht te gebruiken.

(vertaald fragment uit Eve's Seed van Robert S. McElvaine)

    © Vivat.be 2020