Comedy in Vlaanderen: Youssef El Mousaoui & Öznur Karaca

Hij is moslim, zij niet. Zijn ouders komen uit Marokko, die van haar uit Turkije. Maak kennis met Youssef El Mousaoui en Öznur Karaca, de eerste allochtone komieken in Vlaanderen.


Youssef El Mousaoui  

Debuteerde begin 2007 met 100% Legaal, een voorstelling die opmerkelijk veel succes kende. Youssef is in korte tijd uitgegroeid tot één van de populairste comedians in Vlaanderen. Zijn agenda staat vol tot juli 2009, hij speelt een rolletje in de film Los en 100% Legaal is zopas verschenen op dvd. Voor zijn nieuwe show Monkey Business laat hij zich bijstaan door Geert Hoste (tekstadvies), Dirk Denoyelle (regie), Bert Gabriëls en Sven Eeckman (grappen).

Favoriete comedians: Alex Agnew en Najib Amhali.

Grap: “Volgens mij is Kuifje een Marokkaan. Kijk maar naar Bobby: dat is toch een schaap?”

Lachen met de Islam? “Ik heb een grap over de koran. Sommige mensen vinden het een raar en gevaarlijk boek omdat erin staat dat onze vrouwen een hoofddoek moeten dragen, en dat we ons vlees halal moeten slachten. Maar wat doen jullie? Eieren zoeken die een konijn heeft gelegd. Christelijke feestdagen vieren die niets met Christus te maken hebben. Is het niet straf dat ik als Marokkaan de Belgen moet uitleggen hoe hun feestdagen ontstaan zijn?”

Öznur Karaca 

Werkt op een communicatiebureau en is voorlopig niet van plan om professioneel aan de slag te gaan als comédienne. “Ik hou van de stabiliteit van een vaste baan.”

Favoriete comedians: Hans Teeuwen, Ellen DeGeneres.

 

Grap: “Je geniet zoveel meer van een onenightstand als je weet dat het de laatste kan zijn.” (in een sketch over een gelovige moslimvader die zijn dochter waarschuwt voor het verlies van haar maagdelijkheid)

Lachen met de Islam? “In mijn show zit wel een grap over de hoofddoek. Mijn vader vraagt zich af waarom het wel kunst is als Christo een brug inpakt maar niet als hij zijn vrouw inpakt. Maar die grap kan ik niet overal brengen omdat niet iedereen weet wie Christo is.”

(Karel Michiels)

© Vivat.be 2020