Capitole Gent: hèt theater van Vlaanderen?

Gent bruist. Nationale en internationale artiesten en gezelschappen hebben de laatste jaren de weg naar de Oost-Vlaamse hoofdstad gevonden: het Béjart Ballet Lausanne, Theo Maassen, Art Garfunkel, ... Toch zijn er nog steeds heel wat grote producties die niet in Gent terecht kunnen. Daar brengt de Capitole nu verandering in.


Wie Het Zuid in Gent onlangs is gepasseerd kan er niet omheen: er zijn grote werken bezig in Capitole Gent. Het plafond boven het podium wordt afgebroken en moet plaats maken voor een gigantische theatertoren van maar liefst 20 meter, waardoor decorelementen snel omhoog kunnen verdwijnen. Dankzij deze werken kunnen vanaf volgend seizoen alle grote internationale producties een plaats krijgen in de Capitole.

De meeste grote theaters in West Europa hebben zo’n geautomatiseerde toren. Als gevolg hiervan worden decorstukken steeds zwaarder, talrijker en zijn er steeds complexere vliegbewegingen vereist. Bovendien worden de op-, af- en repetitietijden steeds korter. Dus vallen theaters die niet uitgerust zijn met een toren automatisch van de tourlijsten. Geen toren, geen show.

Evita, de musical

Daarom was Gent vaak een opvallende afwezige bij grote tourproducties. Maar dat behoort nu definitief tot het verleden. Musicals als Fame, Annie en Suske en Wiske: De Circusbaron staan dankzij de theatertoren volgend seizoen op het programma. Maar er is meer. De legendarische broadwaymusical Evita van Tim Rice en Andrew Lloyd Webber komt voor het eerst naar Vlaanderen. De Vlaamse première gaat door in Capitole Gent op 20 november 2008.

Joop van den Ende Theaterproducties heeft uitdrukkelijk voor Capitole Gent gekozen, omdat de jaren ’30-stijl van het theater goed past bij de sfeer en tijdsgeest van de musical. Ze weten het zeker: ‘Hier komt Evita perfect tot zijn recht’.

Het veiligste theater van Vlaanderen

Bovendien wordt Capitole Gent het eerste theater in Vlaanderen met een theatertoren en trekkensysteem dat het Safety Integration Level 3 haalt. Europa wil deze strenge veiligheidsnorm voor alle theaters verplichten, maar zelfs de grootste theaters in West End voldoen hier niet aan. Capitole Gent wél. Daarmee wordt Capitole Gent het veiligste theater van Vlaanderen.

De Vrienden van Capitole Gent

De volledige renovatie wordt geraamd op 6 miljoen euro. De vraag naar subsidies is bij verschillende instanties ingediend. Maar de ontwikkeling van Capitole Gent blijft constant afhankelijk van sponsoren en giften. Daarom nodigen we dit jaar iedereen uit die de Capitole in zijn hart draagt, om een Vriend van Capitole Gent te worden.

De Vrienden van de Capitole wordt een club van theater- en cultuurliefhebbers die in de eerste plaats de ontwikkeling en renovatie van dit historische gebouw willen steunen. Bovendien genieten ze van talloze exclusieve voordelen:

• een persoonlijke stoel in het theater, waar uw naam op staat.
• voorintekenrecht voor alle voorstellingen in Capitole Gent.
• gratis drankje bij theaterbezoek.

Musical, ballet, theater, comedy, rock en pop, revue, opera, moderne dans, kleinkunst, cabaret,… de Vrienden van de Capitole kunnen het allemaal vanuit hun eigen gepersonaliseerde stoel meemaken. Tegelijk steunen ze het grootste theater van Oost-Vlaanderen, en zorgen ze ervoor dat Gent kan blijven bruisen. (Persbericht)

www.capitolegent.be

© Vivat.be 2020