Canibal, de machine die blikjes eet

De Canibalmachine is een afvalinzamelaar die de mensen motiveert om te sorteren op een speelse manier. Elke keer dat je een koffiebeker of je fles water in de machine steekt, mag je op de jackpot spelen. Als je wint, krijg je een aankoopbon.


De Canibal is een Franse uitvinding. Meer dan 150 universiteiten in Frankrijk zijn ermee uitgerust. Niet alleen verzamelt, sorteert en plet de machine plastic flessen, blikjes en koffiebekers, maar ze geeft je ook de kans om op de jackpot te spelen. Als je wint, wordt je beloond met een aankoopbon. Je kan je prijs ook doneren aan een humanitaire vereniging.

Canibal is eigenlijk meer dan dat. De machine bezit over een complete logistieke service. Dankzij een gprs-verbinding weet men wanneer ze leeggemaakt moet worden. Het recycleren gebeurt bij lokale bedrijven.

650 blikjes = 1 fiets

Dankzij de Canibal werden op vele gebieden activiteiten ontwikkeld en
verschillende jobs gecreëerd. De uitstoot van broeikasgassen werd met 60 tot 95 % verminderd. Canibal bespaart ook 75 % energiekosten voor staal en tot 95 % voor aluminium.

Een Canibalmachine verzamelt gemiddeld 300 blikjes per week. Met 650gerecycleerde blikjes kan je bijvoorbeeld een ?fiets maken. En met 19.000 blikjes?
Dan heb je genoeg voor een auto! Ook met plastic (PET) kan je heel wat maken. Twee flessen zijn gelijk aan een horloge of een fleece sjaal. Zo'n 67 flessen water zijn een dekbed voor twee waard.

De koffiebekers, yoghurtpotten en blikken worden bovendien gebruikt om energie te produceren. Zo is een gerecycleerd blikje gelijk aan drie uur televisie.

Sinds de introductie van de eerste machine in 2001 heeft Canibal meer dan 50 ton blikjes gerecycleerd.

www.canibal.fr

Melody De Visscher

© Vivat.be 2020