Brusselse politieagenten krijgen opleiding over homofoob geweld

Met deze opleiding leren de politiemensen hoe ze homofobe of transfobe klachten moeten behandelen. Ze krijgen ook een aantal tips om de sociale omgang met homoseksuelen maar ook transgenders respectvol te laten verlopen.


Het Brussels Gewest organiseert een opleiding voor politiemensen over homofoob en transfoob geweld. “Iemand opvangen die net werd aangevallen om wie hij of zij is, is niet eenvoudig”, zegt Bruno De Lille, Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen en initiatiefnemer van de opleiding.

Politiemensen komen vaak als eersten in contact met de slachtoffers. Dat kan aan het onthaal zijn, bij slachtofferhulp maar ook tijdens interventies op straat. Dankzij deze opleiding kunnen ze deze klachten op een goede manier behandelen. 

Soms zijn de slachtoffers transgenders en weten de politieagenten niet altijd hoe ze hen moeten aanspreken. De opleiding geeft hen onder andere een aantal tips om de sociale omvang met de transgenders respectvol te laten verlopen.

Het is het derde jaar op rij dat de opleiding wordt georganiseerd. De Brusselse politiezones kregen in 2011 een eerste informatiesessie over dit thema. Op vraag van de Brusselse politie zelf worden deze informatiesessies in 2013 en 2014 uitgebreid naar vier vormingen per jaar, van telkens één dag.Het volgen van de opleiding gebeurt op vrijwillige basis.
Het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding (CGKR) en het Rainbowhouse organiseren deze gespecialiseerde opleidingen in samenwerking met de Rainbowcops.

Melody De Visscher

© Vivat.be 2020