Brussel Europese Groene Hoofdstad 2014?

In oktober 2011 heeft Brussel zijn kandidatuur voor ’Europese Groene Hoofdstad 2014’ ingediend. Ondertussen werden de drie finalisten, onder de achttien deelnemers, bekendgemaakt: Bristol, Kopenhagen en Frankfurt. Onze hoofdstad stond wel op de vijfde plaats!


De achttien kandidaten werden door een jury van deskundigen beoordeeld op twaalf welomschreven criteria. Deze waren onder meer natuur, afvalstoffenbeheer, energie, geluidsoverlast, waterbehandeling, ... .

De drie finalisten werden onlangs bekendgemaakt. Het zijn Bristol, Kopenhagen en Frankfurt. Brussel is er niet bij, maar onze hoofdstad stond wel bovenaan de lijst, op de vijfde plaats! De indeling per thema zegt meer: ons Gewest is vijfde wat betreft de waterbehandeling en de strijd tegen de klimaatverandering, vierde wat het afvalstoffenbeheer aangaat en tweede inzake de strijd tegen de geluidsoverlast. En, kers op de taart, Brussel staat op het hoogste trapje van het podium voor natuur en biodiversiteit! Dit is te danken aan zijn groene ruimten en het Zoniënwoud.

Dit jaar is de Spaanse stad Vitoria-Gasteiz de Europese Groene Hoofdstad. In 2013 is het Franse Nantes aan de beurt.

De titel van Europese Groene Hoofdstad werd voor het eerst uitgereikt in 2010, aan Stockholm. De winnaar van 2014 zal bekendgemaakt worden op 8 juni.

Melody De Visscher
 

© Vivat.be 2020