Brussel-Durban: 10.000 km voor het klimaat

Van 28 november tot 9 december verzamelt de wereldtop in de Zuid-Afrikaanse stad Durban voor de 17e VN-conferentie over het klimaat. De Klimaatcoalitie vraagt de politici om deze keer een ambitieus en rechtvaardig akkoord vast te leggen. Voor de gelegenheid roept ze ook iedereen op om te voet, met de fiets of per zeepkist in de straten van Brussel te manifesteren.


Na de ontgoochelende resultaten van de VN-Klimaatconferenties van Kopenhagen en Cancun is het hoog tijd voor een ambitieus en rechtvaardig klimaatakkoord. Dat zegt de Klimaatcoalitie, een vereniging van meer dan 80 Belgische organisaties die zich samen inzetten voor een beter milieu. Deze hoopt dat de politici deze keer hun verantwoordelijkheid zullen nemen en drastische ingrepen zullen doen. De organisatie zegt dat de uitstootvermindering van de landen intern moet gerealiseerd worden, zonder beroep te doen op schijnoplossingen zoals het kopen en verkopen van 'schone lucht'.

In de aanloop van de conferenties in Kopenhagen en Cancun verzamelde de Klimaatcoalitie telkens duizenden mensen in Brussel. Deze keer roept de organisatie iedereen op om op zaterdag 3 december in Brussel symbolisch een stukje mee te komen stappen naar Durban.
De afstand van Brussel naar Durban bedraagt ongeveer 10.000 kilometer. Het idee is dat iedereen op 3 december enkele kilometers in de straten van onze hoofdstad meestapt en zo samen symbolisch de afstand naar Durban overbrugt.
Natuurlijk gebeurt dat te voet, met de fiets of zelfs per bakfiets, want de doelstelling is het goede voorbeeld te tonen en zo weinig mogelijk CO2 uit te stoten.

De Klimaatcoalitie hoopt dat de stem van de Belgen op deze manier tot in Zuid-Afrika gehoord zal worden.

Praktische informatie vind je terug met de eisen van de organisatie op

www.klimaatcoalitie.be

Melody De Visscher

© Vivat.be 2020