Brazilië schroeft bescherming Amazonewoud terug

De Brazilianen willen het Amazonewoud beschermen, maar onder invloed van de landbouwindustrie heeft het Braziliaans parlement ervoor gekozen om ingrijpende aanpassingen aan de bossenwet goed te keuren. Greenpeace vraagt aan president Dilma Roussef om haar veto te stellen.


De Braziliaanse bossenwet werd 7 jaar geleden in het leven geroepen om het grootste regenwoud ter wereld te beschermen. Het Amazonewoud is een van de rijkdommen van Brazilië en de inwoners willen het niet zien verdwijnen. Helaas werden hun eisen met de voeten getreden door een recent besluit van het parlement. Dit heeft aanpassingen goedgekeurd die de bescherming van het regenwoud fors terugdraaien. “De landbouwlobby heeft de politieke besluitvorming in haar greep. In plaats van te handelen in het algemeen belang en gehoor te geven aan de wens van de Brazilianen die het Amazonewoud beschermd willen zien, dient het parlement de belangen van een kleine maar machtige groep”, betreurt Paulo Adario, campagnedirecteur van Greenpeace Brazilië. De aanpassingen zijn bovendien in strijd met de internationale akkoorden die de Braziliaanse ex-president Lula da Silva afsloot op de klimaattop van 2009 in Kopenhagen.

Gelukkig kan er nog iets aan gedaan worden. Als Dilma Rousseff haar veto stelt tegen de aanpassingen van het parlement, kan het Amazonewoud nog gespaard worden. Greenpeace vraagt de Braziliaanse president om actie te ondernemen en op deze manier én het Amazonewoud én de internationale reputatie van haar land te redden. Het is des te belangrijker omdat Brazilië in juni gastland is voor een grote top over duurzame ontwikkeling (Rio+20). De stemming in de Kamer van Afgevaardigden schaadt de geloofwaardigheid van het land in deze materie.

De organisatie voor milieubescherming vraagt ook iedereen om naar Dilma Roussef te schrijven via een kant-en-klare brief op haar website.

http://www.greenpeace.org/international/en/campaigns/forests/amazon/Tell-President-Dilma-Rousseff-to-veto-the-new-Forest-Code-bill/

Ondertussen is Greenpeace ook ter plaatse met de Rainbow Warrior, en houdt de organisatie een 'nulontbossing'-campagne.

Stuur een mail naar Dilma Rousseff met de vraag om haar veto te stellen.

http://www.greenpeace.org/international/en/campaigns/forests/amazon/Tell-President-Dilma-Rousseff-to-veto-the-new-Forest-Code-bill/

Meer info:

www.greenpeace.be

Melody De Visscher

© Vivat.be 2020