Vernon God Little van DBC Pierre

Dit boek was één van de sensaties van 03. De schrijver met als pseudoniem DBC Pierre ontving voor dit debuut de prestigieuze Booker Prize. Vernon God Little is zonder meer een aanrader voor de liefhebbers van de "betere literatuur". Je kan net als ik opteren voor de oorspronkelijke Engelse versie, maar het boek is intussen ook reeds in een Nederlandse vertaling verkrijgbaar.


Het komt niet vaak voor dat een debuutroman een dergelijke impact heeft. De auteur zelf is trouwens een eigenaardige figuur met een ietwat dubieuze achtergrond. Hij bracht een deel van zijn jeugd door in Mexico, waar zijn ouders tot de welgestelde toplaag behoorden. DBC Pierre kende evenwel geen zorgeloze jeugd, hoewel het hem materieel aan niets ontbrak. Hij voelde zich vervreemd en rebelleerde tegenover zijn ouders en de klasse waartoe ze behoorden. Hij liep verschillende keren weg van huis en begon op te trekken met slechte vrienden. Op zestienjarige leeftijd kreeg hij, nadat zijn vader zwaar ziek was geworden, het beheer van de eigendommen en financiën van het gezin in handen. Het betekende het begin van een jarenlange drugsverslaving en een zoektocht naar zelfdestructie. Heel wat van zijn toenmalige vrienden overleefden deze periode niet.

DBC Pierre kon zich evenwel herpakken en ging onder meer aan de slag als ontwerper en cartoonist. Het schrijven van een roman bleek uiteindelijk een lumineus idee. Zeer tegen zijn verwachtingen is sloeg Vernon God Little in als een bom en maakte hem op slag beroemd. De Booker Prize, die hij in ontvangst mocht nemen, zullen het succes van de roman alleen nog doen toenemen.

Het verhaal

De vijftienjarige Vernon Gregory Little leeft in het Texaanse dorpje Martirio en is een wat verwarde tiener die in steeds grotere moeilijkheden raakt. De politie en zijn moeder zitten hem voortdurend op de huid. Een gebeurtenis gooit zijn leven totaal overhoop. Wanneer hij even de klas uit is en nadien terugkeert, heeft zijn vriend Jesus zestien klasgenoten neergemaaid en houdt de loop van het geweer tegen zijn eigen hoofd. Vervolgens pleegt Jesus zelfmoord. De media en de dorpelingen gaan op zoek naar een zondebok en vermits Vernon de enige overlevende van het bloedbad is, hebben ze deze gauw gevonden.

Het stadje wordt overspoeld door televisieploegen en reporters van allerlei media. De waarheid over de tragische gebeurtenissen blijkt het minste van hun zorgen. Een smeuïg verhaal is voor reporters als Eulalio Ledesma, die zich ontpopt tot de nemesis van Vernon, het ultieme doel. Dat Jesus de echte dader is, lijkt niemand te willen weten. Ook de eigenaardige Vernon vindt het onnodig vitale informatie, die zijn leven kan redden, aan te brengen. Het absurde gerechtelijke apparaat lijkt ook op zoek naar een zondebok in plaats van de waarheid. Door een aantal bizarre gebeurtenissen raakt Vernon in een spiraal van verdenkingen, die hem uiteindelijk de stempel van psychopaat en seriemoordenaar opleveren. De rest van het verhaal zal je zelf moeten lezen.

Het satirische verhaal bulkt van de hilarische en eigenaardige personages. Vernon zelf is een tragische en bizarre figuur, die evenwel onmiddellijk je sympathie opwekt. Zijn absurde gevoel voor humor vormt een essentieel onderdeel van de roman. Daarnaast is er bijvoorbeeld ook nog de eigenaardige moeder van Vernon, die meer bezig is met het krijgen van een nieuwe koelkast of het braden van een kip op de barbecue dan het feit dat haar zoon in wel zeer nauwe schoentjes zit.

Vernon God Little confronteert de Westerse en dan vooral de Amerikaanse maatschappij met zichzelf en legt de vinger op de wonde. Het komt erop neer dat alles goed fout zit. De macht van de media, vervreemde tieners, een absurd gerechtelijk systeem,... alle duistere kantjes van de westerse en vooral de Amerikaanse samenleving passeren de revue. DBC Pierre hanteert daarbij een schitterende, grappige doch rauwe stijl en toont daarenboven dat hij over een uitstekend inzicht in de hedendaagse westerse maatschappij beschikt. Voeg hier nog een prachtig taalgebruik aan toe en dit maakt dat Vernon God Little één van de merkwaardigste en schitterendste debuten van de laatste jaren is. Het is gewoon een geweldige zwarte satire van een auteur van wie we zeker nog veel zullen horen.

Paul Willems

© Vivat.be 2020