Van asielzoekster tot comédienne

Eindelijk mezelf is het verhaal van een vrouw die de vleugels durft uitslaan en resoluut haar eigen weg gaat. In onze geëmancipeerde wereld misschien heel vanzelfsprekend maar voor de Koerdische moslimvrouwen in Kazachstan even ondenkbaar als vertrekken naar het buitenland.


Gorcha Davydova werd geboren in Kazachstan, opgevoed met communisme en islam en als bruid verkocht aan een man die ze niet kende. Heel jong al besefte ze dat dit niet haar wereld was maar weggaan leek ondenkbaar. En wat met Latif, haar zoontje?

In 2000 neemt ze, na een dramatische gebeurtenis, de moeilijkste beslissing uit haar leven: ze verlaat Kazachstan en reist met Latif naar Europa. Haar man, haar familie, haar cultuur, haar religie: ze laat alles en iedereen achter, met de vaste wil om elders een nieuw leven op te bouwen.

Het is geen plezierreis. Mensensmokkelaars brengen hen bij nacht en ontij naar Europa en sturen hen vervolgens naar België. 'Afgekeurd' als asielzoekers vinden ze gelukkig onderdak bij een Vlaamse familie. De deur naar een nieuwe wereld staat op een kier.

Maar Gorcha's tweede huwelijk wordt niet sprookje dat ze verhoopt had. Ze stort in een depressie, een aandoening waar ze voordien nog nooit van gehoord had. Al het verdriet omwille van vertrek, verlies en ontgoocheling komt naar boven. Ze besluit terug naar haar geboorteland te gaan. Alsof het zo moet zijn, krijgt Gorcha in die periode van productiehuis Woestijnvis het voorstel om haar reis te filmen. Ze wordt een van de hoofdrolspelers in het (later bekroonde) tv-programma 0032 op Eén. Gelouterd keert ze terug naar België, verzoend met haar familie, met de vader van Latif en met haar verleden.

Zo sterk voelt Gorcha zich dat ze het podium opstapt als stand-upcomedian en in het najaar van 2008 debuteert met een eerste volwaardige theatershow.

Uitgeverij Houtekiet

 
 

© Vivat.be 2020