Tom Lanoye kreeg voor zijn roman Boze Tongen de Gouden Uil 2003

De kogel is weer door de kerk. Op zaterdag 22 maart werden de winnaars bekend gemaakt van de Gouden Uil literatuurprijzen 2003. Tom Lanoye ging lopen met de Gouden Uil Literatuurprijs en kreeg daarbovenop ook nog de Publieksprijs. In de categorie jeugdliteratuur mocht de Nederlandse Floortje Zwigtman juichen. Zij won met het kinderboek Wolfsroedel, een verhaal dat zich afspeelt in het middeleeuwse (ex-)Joegoslavië.


De Gouden Uil werd nu al voor de negende keer toegekend en geldt intussen als één van deb
elangrijkste literaire prijzen in de Nederlandstalige cultuurwereld. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan een oorspronkelijk Nederlandstalig werk. Aan de prijs hangt een mooi prijzengeld van 25.000 euro vast.

De hoogste eer was dit jaar dus weggelegd voor Boze Tongen van Tom Lanoye. De jury motiveerde haar keuze als volgt : "...(het is een) literaire symfonie waarin (Lanoye) de achterkant van de schijn belicht. Het is een prachtig lappendeken van taal en stemmen. Onder dat deken ligt de al te naakte mens te rillen. Lanoye schopt hem deskundig bloot én een geweten."

Boze Tongen is het derde deel in de Monstertrilogie van Lanoye, waarin hij de geschiedenis van het hedendaagse België met al zijn schandalen op de korrel neemt. Eerder verschenen in deze trilogie al "Het Goddelijke Monster" en "Zwarte Tranen". Voor dit laatste boek kreeg Lanoye in 2000 trouwens ook de Gouden Uil Publieksprijs. Beide boeken sleepten Humo's Gouden Bladwijzer in de wacht.

Tom Lanoye graaide de oppergaai weg voor de neus van de andere genomineerden : Oek de Jong met "Hokwerda's kind" (Augustus), Annejet van der Zijl met "Anna. Het leven van Annie M.G. Schmidt" (Nijgh & Van Ditmar), Dik van der Meulen met "Multatuli: leven en werk van Eduard Douwes Dekker" (Sun), Frank Westerman met "Ingenieurs van de ziel" (Atlas).


Boze Tongen - Tom Lanoye
Uitgeverij Prometheus
444 p.
Website van de Gouden Uil
Paul Willems
© Vivat.be 2020