Solodebuut van Nicci Gerrard, de vrouwelijke helft van Nicci French

Met "De Onderstroom" (Engelse titel : "Things We Knew Were True") bracht Nicci Gerrard onlangs voor het eerst alleen een boek op de markt. Haar echtgenoot Sean French met wie ze het schrijversduo Nicci French vormt, werkte eveneens aan een soloproject. Na hun laatste bestseller "De Bewoonde Wereld" besloten ze als Nicci French even een rustpauze in te lassen en eigen werk voorrang te verlenen. In de zomermaanden zal er evenwel al een nieuwe psychologische thriller van Nicci French in de winkelrekken liggen.
 


Nicci Gerrard

Deze 45-jarige schrijfster verdiende na haar studies aan de universiteit van Oxford haar brood op verschillende manieren. Ze werkte een tijdje met moeilijk opvoedbare kinderen, gaf les aan volwassenen en begon als freelancer een carrière in de wereld van de geschreven pers. Ze schreef lange tijd voor de New Statesman en kreeg twee kinderen uit een eerste huwelijk, dat op de klippen liep.

In 1989 leerde ze Sean French kennen, die een wekelijkse column verzorgde voor de New Statesman. Een jaar later traden ze in het huwelijk en ook in datzelfde jaar ging Nicci Gerrard aan de slag bij The Observer. Sean bleef tot eind 2000 columns schrijven voor de New Statesman. Enkele jaren en twee kinderen verder rijpte bij het echtpaar French-Gerrard het plan om samen een thriller te schrijven. Om beurten schreven ze hoofdstukken en lieten deze kritisch nalezen door de ander. Zo ontstond een unieke feedback en wisselwerking die resulteerde in de publicatie van hun debuut in 1997. "The Memory Game" (vertaald als "Het Geheugenspel") betekende meteen een schot in de roos. Nicci French groeide binnen de kortste keren uit tot een literair fenomeen. Intussen verschenen reeds zes thrillers en één kortverhaal en wordt een zevende psychologische thriller deze zomer in de boekhandel verwacht. Om u een idee te geven van de omvang van het succes van dit schrijversduo : alleen al in België en Nederland gingen er van hun thrillers een paar miljoen exemplaren over de toonbank.


 

De Onderstroom

Na de publicatie van hun zesde thriller "De bewoonde wereld" in mei 2002 besloten beide schrijvers eens solo hun kans te wagen. De pennenvrucht van Nicci Gerrard verscheen in maart 2003. "De Onderstroom" is geen psychologische thriller, maar een roman over liefde, het leven en herinneringen (zoals de uitgever het uitdrukt).

Laten we in het kort het verhaal schetsen. Edie Jennings groeit op in een gezin met drie kinderen : de oudste zus Stella is net als haar moeder Louise buitengewoon knap en onmiskenbaar de lieveling van de familie, Edie is een stil en schuchter meisje en de jongste zus Jude is een zeer verstandig, mollig meisje. Edie voelt zich thuis net zomin als op school helemaal aanvaard. Alles verandert wanneer ze hals over kop verliefd wordt op Ricky. Het leven lacht haar weer toe, tot het noodlot toeslaat wanneer haar vader zelfmoord pleegt. Zo'n 20 jaar later is Edie gelukkig gehuwd, heeft drie kinderen en twee stiefkinderen en het verleden lijkt vergeten. Naar aanleiding van het overlijden van hun moeder komen de drie zussen opnieuw samen en Edie vindt op zolder bewijzen dat haar moeder een verhouding had met een buurman in de periode voor de zelfmoord van haar vader. Edie begint aan een trip naar het verleden om uit te pluizen wat er allemaal eigenlijk gebeurd is en om met het verleden in het reine te komen...

De literaire kritieken waren niet onverdeeld positief, sommige zelfs ongemeen hard. Niet altijd even terecht volgens mij. Misschien is het verhaal inderdaad ietwat dunnetjes en zonder de spannende elementen van de thrillers van Nicci French ontdaan van een belangrijke troef, toch blijft het een vlot geschreven roman die garant moet kunnen staan voor een avondje ontspanning.

Mensen die bekend zijn met de wereld, personages en de sfeer in het werk van Nicci French zullen snel raakpunten vinden. Het belang van herinneringen, het worstelen met traumatische gebeurtenissen uit het verleden van een personage dat dreigt ten onder te gaan aan de confrontatie met het verleden en de zoektocht naar de waarheid en de oorzaken van een bepaalde traumatische ervaring doen vooral aan "Het Geheugenspel", het debuut van Nicci French, denken. In "De Onderstroom" ontbreken evenwel de spanning en de verschillende plotwendingen die de lezer op het einde van "Het Geheugenspel" meeslepen.

www.niccifrench.nl

Homepage Nicci FrenchPaul Willems
 

© Vivat.be 2020