Sensoa stelt voor: Jaarboek 2004 seksualiteit, relaties en geboorteregeling

Sensoa vormt sinds begin 2003 samen met het CGSO Trefpunt het Vlaams service- en expertisecentrum voor seksuele gezondheid en HIV. De jaarboeken van Sensoa behandelen steeds de laatste ontwikkelingen en nieuwste trends in het onderzoek naar, de beleving van en de beeldvorming over seks, relaties en geboorteregeling. Het "Jaarboek 2004 seksualiteit, relaties en geboorteregeling" is een mix van originele bijdragen, frappante kronieken en spitse recensies...

 


In het Jaarboek 2004 vind je onder meer een mooi kortverhaal van Peter Terrin en prachtige zwartwitfoto's van Stephan Vanfleteren. Verder zijn er nog een tiental andere originele bijdragen rond bepaalde thema's : persoonlijke brieven en berichten over de moeizame strijd tegen de aids-epidemie in Afrika, een antwoord op de vraag waarom de 'mannenpil' zo lang op zich laat wachten, nieuwe onderzoeksgegevens over de impact van gekwetste gevoelens op personen en relaties en een essay over interculturalisatie, 'inburgering' en seksuele gezondheidspromotie.

In twee bijdragen wordt stilgestaan bij 'partnergeweld' en stellen de auteurs een maatregel voor om het geweld te stoppen: uithuisplaatsing voor de korte termijn en dadertherapie voor de lange termijn. Een interessante analyse is die van teksten over vrouwelijke seksuele problemen. Vragen en bedenkingen zijn er in dit jaarboek bij het effect van televisie op wat jongeren denken over seks, bij de rol van het internet bij partnerkeuze en bij penisvergroters. De uitsmijter dit jaar is een pastiche op de bestseller "Spannende seks. Van aardbei tot zweepje van Ilse Nackaerts".

De kronieken blikken zoals elk jaar tegelijk terug en vooruit : wetgevende initiatieven, interessante gebeurtenissen, nieuwe onderzoeksresultaten, ... op diverse terreinen passeren de revue. Er is de juridische kroniek, de kroniek seks en wetenschap, de kroniek van soa (seksueel overdraagbare aandoeningen) en aids, de kroniek over abortus, die van anticonceptie en die van de emancipatie van holebi's en van vrouwen. Er is ook een filmkroniek, maar die werd ondergebracht in het recensieluik, samen met een hilarische analyse van de manier waarop Belgische damesbladen berichten over seks en relaties en een recensie van "Harmful Protection", een boek dat in de V.S. heel wat stof deed opwaaien.

En voor wie ooit in het Vlaamse sekslandschap mocht verdwalen, is er het afzonderlijke Adressenboek 2004, de gele gids van seks en relaties. Deze wordt gratis geleverd bij het jaarboek.

Het Jaarboek 2004 kan je op verschillende manieren bestellen. U kan langslopen in de shop in Antwerpen of het documentatiecentrum in Gent van Sensoa en het jaarboek ter plekke kopen. Bestellen kan ook via

www.sensoa.be
of per e-mail naar
info@sensoa.be
(vermeld wel duidelijk of u een abonnement neemt op het jaarboek of niet). Indien u een abonnement neemt op het jaarboek, betaalt u € 16.20 per exemplaar, inclusief adressenboek 2004 en verzending. Abonnees genieten voor de volgende edities een reductie van 10%. Het jaarboek 2005 wordt u dan automatisch toegestuurd. U kan ook een jaarboek bestellen zonder abonnement, voor de prijs van € 18.00 plus € 2.50 verzendingskosten. Ook bij deze bestelling ontvangt u gratis het adressenboek 2004.


Paul Willems

 

© Vivat.be 2020