Prooi, een nieuwe technothriller van de hand van Michael Crichton.

Met meer dan 100 miljoen verkochte boeken behoort Michael Crichton tot een select groepje bestsellerauteurs. Hij geldt als de vader van de technothriller en de meeste van zijn boeken werden verfilmd. Eind april 2003 werd met 'Prooi' zijn laatste boek in Nederlandse vertaling op de markt gegooid. Het is opnieuw een spannend boek waar de nodige research aan voorafging.


Dat de in 1942 in Chicago geboren Michael Crichton het ooit tot een gevierd
schrijver en filmmaker zou schoppen lag niet voor de hand. Hij studeerde immers af aan de Harvard Medical School en leek aanvankelijk een carrière te zullen uitbouwen in de wereld van de medische wetenschappen. Het lot besliste dus anders en na de uitgave van zijn eerste technothriller "The Andromeda Strain" in 1969, het jaar dat hij afstudeerde, schreef hij zich al snel een reputatie bij elkaar.

Vermits hij aan de wieg stond van dit nieuwe genre kreeg hij de bijnaam "vader van de technothriller". Daarnaast schreef ook nog een aantal non-fictieboeken, waaronder Five Patients (waaruit de televisiereeks ER groeide), Travels en Jasper Johns. Crichton verdiende ook zijn sporen in de wereld van film en televisie. Heel wat boeken werden verfilmd en hij schreef de scenario's voor de films Westworld en Twister. Daarnaast was hij ook betrokken als regisseur of coproducent bij verschillende films (Disclosure, 13th Warrior, Sphere,...) en stond in voor de succesrijke televisiereeks ER. Met Tellarium en Timeline ontwikkelde hij ook twee computer games.

Momenteel woont hij in Los Angeles en blijft even actief als vroeger als schrijver en filmmedewerker.


 

Prooi

Dit is dus de nieuwe pennevrucht van Michael Crichton, die onder de oorspronkelijke titel 'Prey' verscheen. Hoofdrolspeler Jack is een ontslagen computerprogrammeur wiens echtgenote werkzaam is voor de Xymos Corporation. Dit bedrijf houdt zich in de woestijn van Nevada bezig met nanotechnologie en werkt in opdracht van het militair apparaat aan een nieuw soort wapen. Wetenschappers en computerspecialisten willen een soort van microrobotten creëren, die geprogrammeerd met het gedrag van roofdieren en bijenzwermen, een nieuw ultiem wapen moeten vormen. Het loopt evenwel mis, want de zwerm, geprogrammeerd om zelf te denken, gaat een eigen leven, ontsnapt uit het complex en valt de wetenschappers aan, die afgesloten van de buitenwereld niets anders kunnen doen dan afwachten. De microwezens kunnen zich daarenboven ook voortplanten.

Hoofdrolspeler Jack wordt als expert opgeroepen voor vermeende computerproblemen en ziet zich plots geconfronteerd met een gevaar van een andere orde. Hij kan op zoek naar een zwakke plek in de verdediging van de nanowezens...

Deze 351 pagina's tellende technothriller leest erg vlot en de lezer wordt meegezogen door de zich gradueel opbouwende spanning. Crichton heeft duidelijk weer heel wat research aan het schrijven vooraf laten gaan en confronteert de lezer op tijd en stond met de nodige wetenschappelijke onderbouw, die soms de loop van het verhaal wat stoort. De fameuze nanotechnologie is trouwens nog steeds een verre toekomstdroom, maar er zijn al wetenschappers die wijzen op de gevaren van autonoom denkende microwezens.

Crichton wijst natuurlijk in al zijn boeken op het gevaar van bepaalde nieuwe technologische evoluties. Het is een steeds terugkerend thema in zijn werk (denk maar aan Jurassic Park). Steeds loopt er iets mis, maar uiteindelijk komt het op het einde van het verhaal weer goed. Het verhaal van 'Prooi' is niet altijd even geloofwaardig, maar de spanning compenseert dit ruimschoots. Een boek dat zeker mee in de reiskoffer kan om ergens aan een Spaanse costa op het strand bovengehaald te worden.


Meer info op :

www.crichton-official.com


Paul Willems
 

© Vivat.be 2020