Nieuw boek van Helen Fielding, de geestelijke moeder van Bridget Jones

Helen Fielding werd wereldberoemd en schatrijk met het in 2001 verfilmde boek "Bridget Jones's Diary" over een alleenstaande dertiger en haar gevecht met haar gewicht, drank, sigaretten en mannen. Bridget Jones werd een symbool voor een hele generatie alleenstaande vrouwen. Na een al even succesvol vervolg op dit boek, gooide Helen Fielding het over een andere boeg en schreef met "Olivia Joules" een spionagethriller.


Helen Fielding werd geboren in Yorkshire en werkte een aantal jaren voor de

BBC
. Ze maakte onder meer documentaires over Afrika voor het liefdadigheidsproject "Comic Relief". Onder het pseudoniem Bridget Jones kreeg ze daarna een column in de Britse krant
The Independent
. Deze column bleek een hele generatie alleenstaande vrouwen aan te spreken en groeide binnen de kortste keren uit tot een cultfenomeen. Bridget Jones raakte blijkbaar een gevoelige snaar bij heel wat vrouwen, die een stukje van zichzelf herkenden in het verhaal. Helen Fielding gaf toe dat ze voor de belevenissen van Bridget Jones uit haar eigen leven putte, maar hamerde er wel op dat de column zeker niet autobiografisch was.

Daarop besloot Helen Fielding een boek te schrijven met haar alter ego in de hoofdrol. Het in 1997 verschenen "Bridget Jones's Diary" werd van de ene op de andere dag een internationale bestseller. Het drie jaar later uitgebrachte vervolg, met als ondertitel "The Edge of Reason", moest niet onderdoen voor dit succes, zodat de filmbonzen in Hollywood brood zagen in een verfilming van het eerste boek. In 2001 werd de film uitgebracht en deed wereldwijd de kassa's rinkelen. De tot dan vrij onbekende actrice Renee Zellweger hield aan haar hoofdrol een Oscarnominatie over. Het betekende eveneens de start van een echte internationale filmcarrière voor la Zellweger.

Intussen heeft ze in de persoon van comedyschrijver Kevin Curran haar Mr. Darcy gevonden. Haar internationale bestsellers legden haar geen windeieren, want ze betrekt samen met haar echtgenoot een riante villa in Los Angeles en werkt momenteel afwisselend in Londen en Los Angeles. Met het eind 2003 verschenen "Olivia Joules" gooit Helen Fielding het enigszins over een andere boeg. Het is immers een spionagethriller met een sterke, zelfbewuste vrouw in de hoofdrol, die geen man nodig heeft in haar leven.

De al te grote fantasie van Olivia Joules

Deze spionnagethriller, waarvan de titel afgekort wordt tot Olivia Joules, draait rond het gelijknamige hoofdpersonage dat in niets lijkt op Bridget Jones. Journaliste Olivia Joules is een glamourblondine met lef die geen man nodig heeft. Ze ontpopt zich tot een meesterspionne, die met James Bond kan wedijveren.

Waarover gaat het verhaal dan zelf? Tijdens de presentatie van een nieuwe gezichtscrème waarover ze een artikel schrijft, ontmoet Olivia de machtige Pierre Ferramo, de maker van deze zalf. Hij is een man met mysterieuze ogen, een goede smaak, exotische buitenhuizen en een dubieus Frans accent. Ferramo probeert Olivia te verleiden, maar ze wordt achterdochtig. Zou Ferramo een terrorist zijn, uit op de vernietiging van de westerse wereld, die zich verhult achter een gordijn van glitter en glamour? Of is deze gedachte het gevolg van haar rijke verbeeldingskracht? De al te grote fantasie van Olivia Joules is het hilarische, meeslepende verhaal van Olivia's gevecht tegen terrorisme. Gewapend met een hoedenspeld, haar vlijmscherpe geest en een speciale bh met afluisterapparatuur volgt zij haar intuïtie, van de hitte in Miami tot de palmbomen van Los Angeles, van de glinsterende wateren van de Caribische Zee tot de woestijnen in het Midden-Oosten. De rest van het verhaal zal je zelf moeten ontdekken...

Paul Willems









© Vivat.be 2020