Nicci French met een "verborgen glimlach"
De verschijning van het thrillerdebuut "Het Geheugenspel" in 1997 betekende de start van een regelrecht succesverhaal voor Nicci French, een pseudoniem waarachter het schrijversechtpaar Nicci Gerrard en Sean French schuilgaat. Dit Britse echtpaar schrijft samen psychologische thrillers, waarvan telkens miljoenen exemplaren over de toonbank gaan. In augustus 2003 verscheen de Nederlandse vertaling van de 7de thriller in de rij : De Verborgen Glimlach.
Nicci Gerrard en Sean French studeerden beiden aan de universiteit van Oxford en dit zelfs ongeveer gelijktijdig, maar ze kenden elkaar niet tijdens hun studies. Nicci werkte daarna een tijdje met moeilijk opvoedbare kinderen, gaf les aan volwassenen en ging uiteindelijk aan de slag als freelancer in de wereld van de geschreven pers. Ze schreef lange tijd voor de New Statesman en kreeg twee kinderen uit een eerste huwelijk, dat op de klippen liep. Pas in 1989 leerden Nicci Gerrard en Sean French elkaar kennen. Nicci schreef reeds voor de New Statesman toen Sean French een wekelijkse column ging verzorgen voor hetzelfde blad. Er was zeker geen sprake van liefde op het eerste gezicht.
Na een tijdje klikte het toch en een goed jaar na hun eerste ontmoeting traden ze in het huwelijk. Hun carrières dreven weer uit elkaar toen Nicci in 1990 voor The Observer ging werken en Sean voor de New Statesman bleef schrijven (hij bleef dit doen tot in het jaar 2000). Enkele jaren en twee kinderen verder rijpte bij het echtpaar French-Gerrard het plan om samen een thriller te schrijven. Om beurten schreven ze hoofdstukken en lieten deze kritisch nalezen door de ander. Zo ontstond een unieke feedback en wisselwerking die resulteerde in de publicatie van hun debuut in 1997. "The Memory Game" (vertaald als "Het Geheugenspel") betekende meteen een schot in de roos. Nicci French groeide binnen de kortste keren uit tot een literair fenomeen. Om u een idee te geven van de omvang van het succes van dit schrijversduo : alleen al in België en Nederland gingen er van hun thrillers een paar miljoen exemplaren over de toonbank.
In 2001 werd reeds een eerste thriller van Nicci French verfilmd. "Bezeten van mij" verscheen onder de originele titel "Killing me softly". Ondanks de aanwezigheid van relatief bekende acteurs als Joseph Fiennes, de hoofdrolspeler uit "Shakespeare in Love", en Heather Graham ("Boogie Nights") en een regisseur als Chen Kaige ("Farewell to my concubine") bleek deze verfilming geen succes.
Met "De Onderstroom" (geen thriller maar een psychologische roman) bracht Nicci Gerrard in 2003 voor het eerst alleen een boek op de markt. Het boek werd evenwel op niet onverdeeld positieve kritieken onthaald (zie
De Verborgen Glimlach
Het verhaal begint wanneer een jong meisje, Miranda, bij haar thuiskomst haar vriendje Brendan betrapt die in haar dagboek neust en hem vervolgens de bons geeft. Een ogenschijnlijk vrij onschuldig feit...maar de zaken nemen al snel een nieuwe wending wanneer Miranda enkele weken later haar zus Kerry tegen het lijf loopt en deze overgelukkig is over een nieuwe liefde in haar leven... diezelfde Brendan. Deze is blijkbaar op wraak uit en gebruikt Kerry om Miranda te treffen. Al met al eigenlijk gewoon een vervelende situatie, die heel wat mensen bekend zal voorkomen : een afgewezen minna(a)r(es) die wraak wil nemen door een zus (of broer) of vriend(in) in te palmen werd al in heel wat films opgevoerd. De situatie evolueert evenwel steeds slechter en de druk en de spanning worden steeds groter : Brendan heeft zich immers opnieuw in Miranda's leven gewurmd en is niets goeds van plan. Uiteindelijk wordt het voor Miranda zelfs onleefbaar, een regelrechte kwelling...
Liefde en obsessie zijn bekende thema's uit de literatuur en spelen ook in de thrillers van Nicci French vaak een belangrijke rol. Wie "Bezeten van mij" gelezen heeft zal weten wat ik bedoel. Voeg hier nog het element wraak aan toe en je krijgt klassieke ingrediënten voor een thriller. Indien de keukenprinsen van dienst dan ook nog Nicci Gerrard en Sean French heten zit je geheid gebeiteld voor een geslaagde variatie op een bekend recept met klassieke ingrediënten.
De thrillers van Nicci French worden steeds gedragen door een mix van een sterke plot met een goed opgebouwde spanning en een vleugje herkenning in het verhaal en de intrigerende personages. Dit is ook nu weer niet anders : "De Verborgen Glimlach" behoort tot het betere werk van Nicci French. Het boek kreeg trouwens ook in andere landen al heel wat goede kritieken en wordt door sommigen beschouwd als de beste en spannendste thriller van het schrijversduo. De spanning wordt opnieuw op weergaloze wijze opgebouwd en je voelt de psychologische druk onderhuids bladzijde na bladzijde toenemen. "De Verborgen glimlach" is een meeslepende thriller die je niet licht opzij legt. Vakwerk...en deze thriller toont nog maar eens aan dat je geen anonieme dader nodig hebt om een degelijke psychologische thriller af te leveren. De sterkte van het boek ligt in de opbouw en de schrijfstijl van Nicci French. Dit is natuurlijk een strikt persoonlijke appreciatie en zoals je weet valt er over smaak en kleuren niet te twisten.
Paul Willems