Milieuvriendelijk drukwerk

Iedereen gaat af en toe naar de drukker voor bijvoorbeeld een trouw- of geboortekaart. Maar niet iedereen denkt niet eraan om milieuvriendelijk drukwerk te vragen. Inkt, papier, solventen, ... kunnen allemaal met een kleinere impact.


Een milieuvriendelijk drukwerk is niet duurder of moeilijker dan een klassiek drukwerk. Het is gewoon rekening houden met de keuze van papier, solventen en inkt om de impact van het drukwerk zo klein mogelijk te houden.

Voor papier kies je bijvoorbeeld voor gerecycleerd papier dat gemaakt is uit oud papier. Dat herken je aan het kringlooplabel. Je kan ook voor PEFC of FSC-papier opteren. Die zijn afkomstig van bossen die op een duurzaam verantwoorde manier beheerd worden.

Kies ook voor ongebleekt papier. Normaal papier wordt gebleekt door middel van chloor en dit is schadelijk voor het milieu.

Pas ook op het gramgewicht, met andere woorden de papierdikte. Het standaard gramgewicht is 80g/m². Hoe hoger het gramgewicht, hoe meer belastend voor het milieu. Kies dan de gepaste dikte, niet meer als het niet nodig is.

Voor een milieuvriendelijk drukwerk worden ook geen chemische solventen zoals alcohol gebruikt, maar wel plantaardige middelen.

Ook de inkt is een belangrijke keuze. Kies voor inkt met plantaardige olie in plaats van met minerale oliefractie.

Ten slotte bestaan er verschillende labels op de papiermarkt. Het Europese ecolabel omvat bijvoorbeeld een heel aantal criteria. Maar andere labels zijn niet ernstig te nemen. Meer info over alle labels vind je op www.labelinfo.be.

Voor meer informatie over natuurlijk drukwerk:
milieugids voor grafische technieken

http://www.ibgebim.be/nederlands/pdf/handboek.pdf

www.drukindeweer.be

www.milieukoopwijzer.be

www.sterrenwekker.be

Melody De Visscher

Foto : www.drukindeweer.be

© Vivat.be 2020