Luc Deflo, de immer rijzende ster van het Vlaamse misdaadgenre
Mechelaar Luc Deflo debuteerde in 1999 met Naakte Zielen, een psychologische thriller rond het speurdersduo Deleu en Bosmans. Deze thriller kreeg onmiddellijk uitstekende kritieken en in een mum van tijd kreeg auteur Luc Deflo een schare trouwe lezers. In juni 2003 belandde het vijfde boek rond dit speurdersduo in de winkelrekken : Sluipend Gif, een vervolg op Naakte Zielen.
De in 1958 in Mechelen geboren Luc Deflo schreef aanvankelijk vooral toneelstukken (Home Sweet Homo, Mannen en vrouwen, De ontspoorden, Slakken) en scenario's. Deze vader van twee dochters kende zijn grote doorbraak in 1999 met de publicatie van zijn eerste psychologische thriller, Naakte Zielen, die meteen genomineerd werd voor de Hercule Poirot Prijs (prijs voor de beste Vlaamse misdaadroman). Net als Pieter Aspe kon Luc Deflo dankzij het succes van zijn boeken zich al vlug full time aan het schrijven wijden. Zijn thrillers gaan dan ook steeds vlot over de toonbank en figureren steeds maandenlang in de top 10 van de best verkochte fictieboeken. Hij behoort zonder meer tot de best verkopende Vlaamse auteurs.
Zijn laatste thriller, Sluipend Gif, die in juni 2003 in de rekken belandde, is een vervolg op Deflo's debuutroman Naakte Zielen. Wie ten volle van Sluipend Gif wil genieten kan dus best eerst Naakte Zielen aanschaffen of uit de lokale bibliotheek ontlenen. Alvorens een tipje van de sluier te lichten van het boek Sluipend Gif, zullen we dan ook eerst even blijven stilstaan bij Naakte Zielen. Momenteel herwerkt Luc Deflo beide romans trouwens tot één filmscenario.
Van Luc Deflo verschenen reeds vijf misdaadromans : Naakte Zielen (1999), Bevroren Hart (2000), Lokaas (2001), Kortsluiting (2002) en Sluipend Gif (2003). Alle romans spelen zich overigens af in en rond Deflo's geboortestad Mechelen.
Naakte Zielen
In het begin van het verhaal neemt rechercheur Dirk Deleu loopbaanonderbreking, omdat hij op onorthodoxe wijze te werk is gegaan bij een onderzoek, en trekt zich terug in een optrekje in de Ardennen. Hier krijgt hij bezoek van zijn vroegere collega Jos Bosmans, die hem op de hoogte stelt van een recente, gruwelijke meervoudige moord in Mechelen. Alle leden van een gezin zijn op beestachtige wijze naar de andere wereld geholpen. Mechelen zit met een geschifte seriemoordenaar opgescheept! Sporen genoeg, maar geen enkel patroon of motief. De zaak wordt nog ingewikkelder wanneer een tijd later opnieuw een gezin uitgemoord aangetroffen wordt. Verschillende parallellen zijn onmiddellijk duidelijk : telkens gaat het om gezinnen met kinderen, jonge ouders, bewoners van een chique beurt, aantrekkelijke en zwangere moeders en relaties waarin de echtelieden de echtelijke trouw met een korrel zout nemen. Is de seriemoordenaar iemand die een kruistocht tegen de zedenverwildering is begonnen? Deleu en Bosmans hebben weinig aanknopingspunten : een dader met arachnafobie, een vreemd kruisbeeld in één van de woningen en een raadselachtige meteropnemer die in de buurt gesignaleerd is. De rest van het verhaal zal je zelf moeten ontdekken...
Sluipend Gif
De draad van het eerste verhaal, Naakte Zielen, wordt onmiddellijk opgenomen. Het verhaal begint wanneer Hilde Plaetinck na een bezoek aan de Kinepolis een verwarde vrouw aantreft op de achterbank van haar wagen en deze hulp wil bieden. Vervolgens wordt ze aangevallen door een vermomde man aan wiens wurgende handen ze ternauwernood kan ontsnappen. Al snel beseft ze dat ze gestalkt wordt en de opbouw van de spanning kan beginnen. Wanneer de ingeschakelde politie de stalker op heterdaad lijkt te betrappen komt deze bij een schermutseling om het leven. Zaak gesloten? Hoe dieper Deleu in het verleden van de vermeende stalker, Jozef Van Cleynenbreugel, gaat wroeten hoe meer twijfels en vragen er rijzen. Deze Van Cleynenbreugel blijkt een minnares te hebben gehad, die op gruwelijke wijze werd vermoord. Daarenboven leek deze minnares als twee druppels water op...Hilde Plaetinck. Was Van Cleynenbreugel een seriemoordenaar of is er weer een kruisvaarder tegen de zedenverwildering op pad...?
Paul Willems