José Henin schrijft een boek over Justine

 

De vader van Justine Henin heeft een boek geschreven. Zeven jaar lang heeft hij geen contact gehad met zijn dochter maar nu is alles weer koek en ei. “De teruggekeerde rust in de familie is een van de belangrijkste redenen dat ze gestopt is.”


 

Het is geen meesterwerk dat José Henin geschreven heeft maar het boek(je) biedt wel een openhartige blik in het hoofd van een echte tennisvader, en dat is toch wel een zeer bijzonder ras. Wie anders offert jaren van zijn leven op om dochterlief naar de top te brengen? Wie houdt zoveel van zijn kind dat hij er letterlijk alles voor over heeft? Wie is José Henin?

Henin: “Mijn verhaal is alleen buitengewoon omdat mijn dochter Justine Henin heet. Duizenden ouders maken iedere dag hetzelfde mee. Maar Justine was al bekend waardoor iedereen zich geroepen voelde om over haar toekomst te waken, in en buiten de familie. Het was geen probleem meer tussen vader en dochter, voor zover er al sprake was van echte problemen. Het was net omdat andere mensen zich ermee bemoeiden, dat we problemen kregen. De stress was ondraaglijk. Als we allemaal in dezelfde richting zouden gekeken hebben, zou de situatie allicht niet uit de hand gelopen zijn. Maar sommige mensen hadden een andere agenda.”

Voor de buitenwereld was u de zoveelste tennisvader die de pedalen verloor.

Henin: “Ik wàs ook een echte tennisvader, alomtegenwoordig. Ik regelde alles voor Justine. En haar moeder is overleden toen ze twaalf was, dus ik moest in feite beide ouderrollen vervullen. Ik wilde Justine beschermen, overbeschermen, heb ik nadien ingezien. Ik heb zeker fouten gemaakt en die verhul ik in het boek ook niet. Maar ik ben nooit de toer opgegaan van de vader van Mary Pierce, of van Jelena Dokic. Ik wilde alleen maar het beste voor Justine.”

Na onze hereniging in 2007 heb ik op de RTBF gepleit voor de oprichting van een school voor de ouders van topsporters, of op zijn minst een beetje begeleiding. Je bent als vader of moeder helemaal niet voorbereid op al die toestanden. Wat dat betreft, heeft Leo Clijsters het een stuk makkelijker gehad dan ik. Hij kende de wereld van de topsport en kon Kim op de juiste manier afschermen van de gieren. Als je niet weet hoe dat moet, word je onvermijdelijk bedrogen, of werk je niet doeltreffend, of ga je overdrijven.”

Maar toch: het belangrijkste is dat ik geen geld wilde verdienen aan Justine. Ik heb veel tijd en geld geïnvesteerd in haar carrière maar ik heb er geen cent aan verdiend, in tegenstelling tot sommige anderen. En dat weet Justine ook.” (Karel Michiels/P-Magazine)

Uitgeverij Houtekiet

© Vivat.be 2020