John Grisham wijkt met "Verloren Seizoen" af van geijkte paden

John Grisham staat bekend als de geestelijke vader van de "legal thriller" of rechtbankthriller als genre. Met zijn nieuwste roman, "Verloren Seizoen", die in september 2003 in de winkelrekken terechtkomt, wijkt hij af van zijn succesformule. Deze keer geen thriller maar een ontroerend verhaal waarin vriendschap centraal staat. Of het een succes wordt zullen we pas weten na 9 september, de datum van de wereldwijde release.

  

Verloren Seizoen

Vermits het boek nog niet uit is zal u hier nu eens geen recensie terugvinden, maar enkel een beknopte inhoudelijke bespreking, gevolgd door een portret van John Grisham.

"Verloren Seizoen" draait rond Neely Crenshaw, een vroegere sportheld van het stadje Messina. Hij was waarschijnlijk de beste quarterback (de spelverdeler van een American Football-ploeg) die ooit voor de legendarische Messina Spartans speelde. Vijftien jaar na zijn glorietijd keert hij terug naar Messina omdat Coach Eddie Rake, die de ploeg indertijd naar de grote successen leidde, op sterven ligt. Hij wil net als de andere ex-ploegmaats afscheid nemen van "Coach Rake", maar dient ook in het reine te komen met het verleden. Wat is er in het verleden gebeurt tussen Neely en Coach Rake? Alle vroegere spelers wachten op het signaal dat het overlijden van hun ex-coach zal aangeven : het dimmen van de stadionlichten. Intussen herbeleven ze hun glorietijd, vertellen verhalen, mijmeren over gespeelde wedstrijden... en willen bovenal achterhalen of ze nu hielden van Coach Rake of hem eerder haatten...

Een uittreksel in het Engels kan je vinden op de officiële website :

www.randomhouse.com


Dat John Grisham voor een ander genre dan de rechtbankthriller opteert is ergens een beetje een verrassing. Dat dit verhaal zich afspeelt in de sportwereld is dat niet. John Grisham droomde ooit ook van een carrière als professionele baseballspeler en heeft op zijn eigendommen zelfs speelvelden laten aanleggen waar jeugdploegen wedstrijden spelen.


 

John Grisham, vader van de rechtbankthriller

De 48-jarige John Grisham (°08/02/1955 in Jonesboro, Arkansas) is ongetwijfeld één van de meest succesvolle hedendaagse romanciers. John Grisham groeide in het vorige decennium uit tot een fenomeen en stond aan de wieg van het succes van de rechtbankthriller als genre, niet alleen in de wereld van de literatuur, maar ook in Hollywood. Zijn naam staat nog steeds garant voor een wereldwijde recordverkoop. Dat John Grisham koos voor de rechtbank en de juridische wereld als omgeving waarin bijna al zijn boeken zich afspelen hoeft niet te verwonderen. Grisham studeerde immers zelf rechten en pleitte jarenlang als advocaat.
De publicatie van een nieuwe Grisham zorgt telkens wereldwijd voor een stormloop op de boekhandels. Zijn eerste roman, A Time to Kill, kende nochtans slechts een middelmatig succes. De opvolger, The Firm, was onmiddellijk een schot in de roos. De gelijknamige verfilming in 1993 door Sidney Pollack maakte van John Grisham een wereldster. Sindsdien werden de meeste van zijn romans verfilmd :

The Pelican Brief : in 1993 door Alan J. Pakula, met Julia Roberts en Denzel Washington
The Client : in 1994 door Joel Schumacher, met Susan Sarandon en Tommie Lee Jones
The Chamber : in 1996 door James Foley, met Gene Hackman, Chris O'Donnell en Faye Dunaway
A Time to Kill : in 1996 door Joel Schumacher, met Samuel L. Jackson. +
The Rainmaker : in 1997 door Francis Ford Coppola, met Matt Damon, Danny DeVito en John Voight
The Gingerbread Man : in 1998 door Robert Altman, met Kenneth Branagh, Robert Downey Jr., Daryl Hannah, Tom Berenger en Famke Janssen.

Het feit dat zijn romans verfilmd werden door topregisseurs en voor de hoofdrollen topacteurs tekenden, droeg bij tot Grishams status van best verkochte auteur wereldwijd in de jaren negentig.


www.olemiss.edu
- website met veel info over John Grisham (Engels)


Paul Willems
 

© Vivat.be 2020