Ik, Rik Coppens - Het Boek

Hij is genomineerd als een van de 100 Grootste Belgen aller tijden. En hij wordt dit jaar 75. Reden genoeg om een boek te schrijven over de beste voetballer die dit land ooit gekend heeft, Rik Coppens.

 

 

 


“Waarom moet er over mij nog een boek worden geschreven? Iedereen weet toch wie ik ben?”
Gelukkig hebben Frank Raes en Karel Michiels Rik Coppens kunnen overtuigen om hen toch maar zijn levensverhaal te vertellen. Natuurlijk weet iedereen dat hij de beste voetballer was die België ooit gekend heeft. Was het niet Pelé zelf die hem ooit bewierookte, na een match van Santos op Beerschot? Kwam het publiek niet speciaal voor hem naar het stadion, zelfs als hij bij de invallers speelde? Omdat hij herstelde van een kwetsuur, voor alle duidelijkheid. Niemand zou Rik Coppens om een andere reden naar het tweede elftal durven verwijzen.
Maar Rik Coppens wordt 75. De laatste mensen die hem hebben zien spelen, kunnen alleen nog vijftigplussers zijn. Af en toe wordt hij nog eens uitgenodigd op tv, altijd lachen geblazen, en zijn naam is ook onvermijdelijk verbonden met de Gouden Schoen, die hij in 1954 als eerste gewonnen heeft. Maar wie kent zijn prachtige verhaal nog? Het leven in de Antwerpse Seefhoek voor en tijdens de oorlog. Koning van het Kiel, een andere volkswijk, in de jaren ’50. Met de nationale ploeg naar de wereldbeker, met Beerschot naar Congo. En daarna nog een kleurrijke trainerscarrière. De ontdekking van Ludo Coeck en Juan Lozano, de ontbolstering van Walter Meeuws als libero, de boot in met Club Brugge: Rik Coppens heeft het allemaal meegemaakt. Nee: hij heeft de geschiedenis van Beerschot en het Belgisch voetbal mee vorm gegeven, op zijn eigen onnavolgbare manier, als artiest en superspits.
Karel Michiels probeert het sappige dialect van Rik Coppens zo getrouw mogelijk weer te geven. Hij schetst ook een beeld van de wereld waarin de speler opgroeide en een echte ster werd, de eerste en grootste naoorlogse voetbalvedette van het Kiel en van heel België. Frank Raes haalt herinneringen op aan zijn jeugd, doordrongen van Beerschot, zijn periode als voetballer toen Coppens daar trainer was en aan de samenwerking voor een biografische documentaire.
“Moeten de mensen dat allemaal weten?”
Ja Rik, dat willen wij allemaal weten.

Uitgeverij Houtekiet
 

© Vivat.be 2020