Een wereld van wellness (Jeff Hoeyberghs)

Als plastisch chirurg, bekend van De Wellnesskliniek, maar ook als wetenschapper en wellnessdokter word Jeff Hoeyberghs dagelijks geconfronteerd met de fysieke, psychologische, maatschappelijke en spirituele grenzen en tekortkomingen van het menselijke leven. Die in nauw verband staan met de wellness van zijn belangrijkste patiënt, Moeder Aarde. In Een wereld van wellness traceert Hoeyberghs de oorzaken van die onvrede en formuleert hij nieuwe toekomstperspectieven.

 


 


De rode draad in dit verhaal is het biogram. Het woord staat (nog) niet in van Dale maar maakt wel de essentie van ons bestaan uit. Het biogram van de mens is het geheel van overgeleverde instincten en gedragingen uit de oertijd, de eigenschappen die we genetisch hebben meegekregen van onze voorouders. En die we tegenwoordig voortdurend verloochenen, schrijft Jeff Hoeyberghs, sinds de uitzending van de real life serie De Wellnesskliniek (VTM) een echte BV geworden. Wars van alle emoties, vooroordelen en misverstanden, verheven boven iedere politieke en religieuze strekking, legt hij in dit boek de herkomst bloot van die biogrammatische informatie, en trekt daaruit de onvermijdelijke conclusies voor het hier en nu. Borstvoeding, onderwijs, landbouw, politiek, energievoorziening, religie: het kan en moet allemaal anders, radicaal anders, zoniet zijn we ten dode opgeschreven, aldus Hoeyberghs.

Nee, dit is niet het zoveelste doemboek over de ondergang van de planeet en ook geen ecologisch manifest, wel een wetenschappelijk gefundeerd ooggetuigenverslag. Er worden trouwens ook alternatieven geformuleerd, antwoorden en oplossingen die wél in overeenstemming zijn met ons biogram, en dus met het biogram van de hele planeet.

Sommige mensen zullen zich door dit boek persoonlijk aangevallen voelen. Anderen zullen het emotioneel niet kunnen verwerken. Wetenschappelijke precisie kan soms erg pijnlijk zijn, zeker als de resultaten van het onderzoek in tegenspraak zijn met ‘waarheden’ en verworvenheden die nog maar zelden in vraag worden gesteld. De afschaffing van de landbouwsubsidies, het falen van het broeikasmodel, een ingrijpende hervorming van de democratie: in Een wereld van wellness bestaat geen enkel taboe. Het boek is een wervelende, soms huiveringwekkende trip van het heden naar de prehistorie en terug, een tegelijk briljante en ontluisterende, hoopvolle en noodlottige kijk op wat wij mensen van het leven gemaakt hebben en hoe we het juiste spoor kunnen terugvinden.

De Wellnesskliniek -

Uitgeverij Houtekiet

        

© Vivat.be 2020