Een aanrader: Hartstikke beroemd van Ben Elton.

Ook nog op zoek naar een aantal leuke boeken voor tijdens je vakantie? Of ben je gewoon een veellezer? Hartstikke beroemd (oorspronkelijke titel : Dead Famous) is in ieder geval een aanrader. Het is een leuke parodie op de hype van reality-TV en Big Brother, en dit in de vorm van een whodunit. Wie heeft één van de deelnemers aan een televisieprogramma à la Big Brother vermoord? Auteur Ben Elton kennen mensen die vaak naar de BBC kijken natuurlijk als cabaretier.
 


Ben Elton is een begrip in Groot-Brittannië, want hij is een enorm veelzijdige persoonlijkheid. Hij is niet alleen bekend vanwege zijn werk als stand-up comedian, maar eigenlijk nog meer als schrijver van legendarische televisieseries als The Young Ones en Blackadder. Daarenbeoven geldt hij ook als een bestsellerauteur. Zijn laatste boek "Dead Famous", in het Nederlands vertaald als "Hartstikke beroemd", stond al na één week op nummer één in de verkooplijst van pockets in Groot-Brittannië. De humoristische achtergrond en aanleg van Ben Elton wordt ook steeds in zijn werk weerspiegeld. Het maakt dat zijn boeken zeer vlot lezen.

"Dead Famous" ligt sinds enkele maanden in een Nederlandse vertaling in de boekhandel (" Hartstikke beroemd"). Wie voldoende in het Engels onderlegd is, kan misschien liever opteren voor de originele versie en dit omwille van de vele woordgrapjes, die in vertaling steeds een beetje verloren gaan.

In "Hartstikke beroemd" nemen tien mensen deel aan het televisieprogramma House Arrest. De uitgangspunten van dit programma zullen zelfs mensen, die nooit naar Big Brother hebben gekeken, maar er wel over gehoord hebben, bekend in de oren klinken : 1 huis, 10 deelnemers, 30 camera's, 40 microfoons. Net als in Big Brother moeten ze een tijd in het huis doorbrengen en wordt er wekelijks iemand weggestemd tot er slechts één winnaar overblijft, die de poen op zak kan steken. Miljoenen mensen kijken naar het programma, maar als er op de 27ste dag een deelnemer vermoord wordt onder het oog van de camera's, heeft niemand gezien wie het gedaan heeft. De moordenaar is onherkenbaar. De al wat oudere rechercheur Coleridge, die dergelijke televisieprogramma's gewoonweg verafschuwt, kan de ondankbare taak aanvatten van alle banden door te nemen op zoek naar aanwijzingen. De televisie-uitzendingen blijven ondertussen wel doorgaan. De rest van het verhaal zal je zelf moeten ontdekken, want er komen natuurlijk nog een aantal plotwendingen.

Ben Elton levert een briljante parodie af op dergelijke "Reality-TV" en gunt de lezer een blik achter de schermen in het televisiewereldje. Door zijn werk voor de BBC is hij als insider natuurlijk uitstekend op de hoogte van het reilen en zeilen in dit wereldje. "Hartstikke beroemd" is daarenboven ook een spannend verhaal met de klassieke elementen van een whodunit. Als lezer ga je zelf aan het puzzelen en op zoek naar de moordenaar. De plot had sterker gekund, maar het blijft een zeer genietbaar boek.


Paul Willems
 

© Vivat.be 2020