E-book loopt in op papieren versie

Webwinkel Amazon.com maakte onlangs bekend dat er op kerstdag 2009 voor het eerst meer elektronische boeken (of e-books) werden verkocht dan papieren boeken. In Vlaanderen loopt het vooralsnog niet storm voor e-readers, al is de trein wel in gang gezet. 


De cijfers die Amazon kon voorleggen, hebben wellicht veel te maken met een populair wordend kerstcadeau: de ‘kindle’, een draadloos leestoestel dat verschillende types elektronische tekst kan ontcijferen waaronder platte tekst, maar dat hoofdzakelijk ontworpen is voor het lezen van amazon.com-bestanden in .AZW-formaat. Na kerst zijn de gelukkige nieuwe kindle-bezitters massaal boeken gaan downloaden op amazon.com, wat de cijfers beïnvloed heeft. 

In Vlaanderen kun je sinds november 2009 digitale boeken downloaden via www.e-boek.org waar voorlopig zo’n drie à vierduizend titels worden aangeboden. Die kunnen natuurlijk gelezen worden op een gewone computer of laptop, blackberry of smartphone. Maar de ideale manier om een e-book te lezen is via een e-reader. Er wordt gebruikt gemaakt van e-paper en e-ink, wat wegleest als echt papier, zonder reflecties dus. E-readers en e-books kun je online kopen (ook via e-book.org), of in de boekhandel. (Voorlopig zijn er 16 verkooppunten in Vlaanderen en Brussel). 

Zolang het aanbod aan titels in het Nederlands beperkt blijft, zal de populariteit van e–lezen  even beperkt blijven. Boek.be belooft evenwel dat er meer Engelse en Franse titels zitten  aan te komen, een initiatief dat de verkoop van e-books een mooie boost zou kunnen geven. In de toekomst moeten ook kranten en tijdschriften het aanbod voor e-readers vervolledigen. Voor Kindle-bezitters is dit allemaal oud nieuws, zij hebben titels, kranten en tijdschriften à volonté om uit te kiezen.

Naast het beperkte titelaanbod is het feit dat de meeste e-readers niet online kunnen gaan een beperking, al is het er een die wellicht gauw zal worden getackled door de nieuwste generatie toestellen. Zelfs de interactieve e-reader werd al geïntroduceerd. Via hyperlinks kan de lezer daarbij stukken tekst onderwerpen aan diepteonderzoek op het internet, indien hij dat wenst. Informatietechnologie richt zich dus nog meer op de individualisering van het aanbod, de consument bepaalt voor het grootste deel zelf op welke manier hij het boek leest. Voorlopig ligt de prijs van een eenvoudige e-reader tussen 200 en 250 euro, al naargelang de grootte van het scherm. De prijs van een e-book loopt ongeveer gelijk met de prijs van een papieren boek. 

Ellen Wielandt

 

© Vivat.be 2020