De portretten van Stephan Vanfleteren

De voorbije twintig jaar heeft Stephan Vanfleteren meer dan 200 portretten gemaakt van Belgen en Nederlanders die iets betekend hebben voor hun land. De portretten werden in een mooi boek gegoten, en de release gaat samen met een tentoonstelling, waar je de foto’s in levenden lijve kunt bekijken.


Portretten is de opvolger van Belgicum, een boek dat binnen de kortste keren uitverkocht was. Terwijl de fotograaf in Belgicum zijn trieste, nostalgische en enigszins pessimistische visie gaf op een afbrokkelende natie, gooit hij zich in Portretten op een discipline waar hij absoluut meester in is: de zwart-wit portretfotografie. 200 portretten van mensen uit verschillende disciplines: sport, cultuur, showbizz..., die volgens Vanfleteren iets te betekenen hebben gehad voor België of voor Nederland.

Stephan Vanfleteren zweert bij de donkere kamer, een uitzondering in deze tijden van snel en digitaal. Maar die donkere kamer verleent de foto's uitzonderlijke kwaliteiten. 
Tom Boonen, Zohra, Koen Wauters, vaak moet je even nadenken om wie het gaat want de fotograaf geeft de portretten een soms onaardse schoonheid - noem het karakter - mee, zodat je alleen kunt besluiten: het kaske doet die mensen geen recht.
Anderen hadden zelfs op tv al een karakterkop, zoals Hugo Claus, maar ook hier gebeurt er iets op de foto: Vanfleteren vangt het vergankelijke, het breekbare en broze van het leven, de foto is als een eulogie avant la lettre. 

Vanfleteren vindt het spijtig dat hij zijn twee grote idolen, Johnny Halliday en koningin Fabiola, niet heeft kunnen toevoegen aan zijn collectie portretten. Het protocol stond in de weg, zo schrijft hij in zijn inleiding die rechtstreeks gericht is aan Fabiola. Zijn woorden laten je wensen om toch ooit te kunnen zien wat 's mans lens met de eigenzinnig gekapte koningin zou aanvangen.

Stephan Vanfleteren is vooral bekend als huisfotograaf van De Morgen, maar hij publiceerde in het verleden ook al in Paris Match, Independent Magazine en De Volkskrant. Hij behaalde verschillende internationale prijzen (onder meer de World Press Photo award) , en bracht in het verleden al verschillende fotoboeken uit, al dan niet in een samenwerking met co-auteurs.

Praktisch

Tentoonstelling Stephan Vanfleteren: Portretten 1989-2009:
Circus Mahy
Lammerstraat, 11
Gent-Zuid
Van 04/09 tot 03/12
Open di-zon van 10 tot 18 u
Toegangsprijs: 8 euro
<14 jaar: toegang gratis

Ellen Wielandt

© Vivat.be 2020