De Claim, nieuwe rechtbankthriller van John Grisham

Sinds begin februari van dit jaar ligt met De Claim de nieuwe 'legal thriller' van dé succesauteur van de jaren negentig in een Nederlandse vertaling in de boekhandel. John Grisham groeide in het vorige decennium uit tot een fenomeen en stond aan de wieg van het succes van de rechtbankthriller als genre, niet alleen in de wereld van de literatuur, maar ook in Hollywood. Zijn naam staat nog steeds garant voor een wereldwijde recordverkoop.


De 48-jarige John Grisham (°08/02/1955 in Jonesboro, Arkansas) is ongetwijfeld één van de meest succesvolle hedendaagse romanciers. De publicatie van een nieuwe Grisham zorgt telkens wereldwijd voor een stormloop op de boekhandels. Zijn eerste roman, A Time to Kill, kende nochtans slechts een middelmatig succes. De opvolger, The Firm, was onmiddellijk een schot in de roos. De gelijknamige verfilming in 1993 door Sidney Pollack maakte van John Grisham een wereldster. Sindsdien werden de meeste van zijn romans verfilmd :

The Pelican Brief : in 1993 door Alan J. Pakula, met Julia Roberts en Denzel Washington
The Client : in 1994 door Joel Schumacher, met Susan Sarandon en Tommie Lee Jones
The Chamber : in 1996 door James Foley, met Gene Hackman, Chris O'Donnell en Faye Dunaway
A Time to Kill : in 1996 door Joel Schumacher, met Samuel L. Jackson. +
The Rainmaker : in 1997 door Francis Ford Coppola, met Matt Damon, Danny DeVito en John Voight
The Gingerbread Man : in 1998 door Robert Altman, met Kenneth Branagh, Robert Downey Jr., Daryl Hannah, Tom Berenger en Famke Janssen.

Het feit dat zijn romans verfilmd werden door topregisseurs en voor de hoofdrollen topacteurs tekenden, droeg bij tot Grishams status van best verkochte auteur wereldwijd in de jaren negentig.


De Claim

In De Claim grijpt John Grisham zoals steeds terug op het beproefde procédé. Het is weer een rechtbankthriller waarin een underdog het moet opnemen tegen een machtige organisatie. Clay Carter is een weinig succesvol advocaat, die de ene hopeloze zaak na de andere toegeschoven krijgt. Ook wanneer hij de verdediging van de jonge drugsverslaafde Tequila Watson op zich neemt, lijkt er niet onmiddellijk beterschap in zicht. Tequila heeft ene Ramon Pumphrey schijnbaar zonder aanwijsbare reden doodgeschoten. Al vlug blijkt dat Tequila een experimenteel geneesmiddel nam om van zijn verslaving af te raken en dat dit middel nog niet officieel erkend was omwille van bepaalde bijwerkingen. Clay wordt vervolgens zelfs benaderd door de fabrikant van het geneesmiddel met het voorstel om af te zien van de verdediging van Tequila en in plaats daarvan de zaak van de familie van het slachtoffer op zich te nemen. In ruil daarvoor belooft de firma hem en deze familie een beloning van enkele miljoenen dollars. Tequila zou wel het kind van de rekening worden. Clay weigert natuurlijk en bindt de strijd aan met de geneesmiddelengigant.De Claim is weer een typisch Grisham-product en de fans zullen zeker niet teleurgesteld worden. De meester van het genre van de rechtbankthriller levert een feilloos product af.

www.olemiss.edu - website met veel info over John Grisham (Engels)Paul Willems
© Vivat.be 2020