Betoverd door de kaballa

Madonna, Britney Spears, en in hun zog hele horden lifestyle gelovigen hebben zich op de kabbala geworpen. Oude wijn in nieuwe zakken of gewoon universele wijsheden?


 

In den beginne…
...was er de thora, de verzamelnaam voor de joodse heilige geschriften. Daaruit werd door de eeuwen heen een mystieke leer gedistilleerd, de Kabbala (letterlijk: van mond tot oor – spiritueel: openbaren en ontvangen), die in de Middeleeuwen voor het eerst op papier werd gezet. De Kaballa is geen godsdienst, hoewel God in de teksten alomtegenwoordig is, maar een leidraad voor het leven, een cursus life coaching, zoals dat in de new age genoemd wordt, een denksysteem dat je kan helpen om een beter leven te leiden en jezelf te ontwikkelen. Maar dan wel gebaseerd op een strak systeem van symboliek en numerologie. Iedere (Hebreeuwse) letter, ieder cijfer, iedere kleur, ieder teken heeft een eigen betekenis.


Het ware geloof
Volgens de orthodoxe joden moet je ouder zijn dan veertig en de thora zowat uit je hoofd kennen voor je aan de Kabbala mag beginnen. Volgens Michael Berg, hoofd van het Kabbalah Centre in Londen en momenteel de belangrijkste spirituele adviseur van Madonna, zijn de mystieke wijsheden zo krachtig dat ze door ‘de Schepper’ alleen maar bedoeld kunnen zijn voor algemeen gebruik. Wat zijn vader hem vast ingefluisterd heeft. Rabbi Philip Berg, een voormalige verzekeringsagent, was de oprichter van het eerste Kabbalah Centre, in Los Angeles. Intussen zijn er al vestigingen in vijftig landen. Waar dure cursussen worden gegeven (ook seks en stress blijken een mystieke dimensie te hebben) en ‘gezegend’ water wordt verkocht. Misschien ook een winkel openen in Lourdes? (Is dat trouwens niet de naam van Madonna’s dochter?)


BV’s (Beroemde Volgelingen)
• Madonna, die nu zelfs een Hebreeuwse naam heeft aangenomen: Esther. Haar eerste kinderboek The English Roses zou de wijsheden van de Kabbala op eenvoudige wijze verklaren en mogelijk zelfs gestructureerd zijn volgens bepaalde numerologische systemen. Vandaar dat het onleesbaar is waarschijnlijk. Madonna lanceerde ook de trend van het rode armbandje (om het boze oog op afstand te houden) en speelt tijdens concerten naar hartelust met woorden en citaten uit de Kabbala.
• Guy Ritchie, de man van Madonna, filmregisseur en onder invloed van zijn vrouw (en wie weet van wat nog allemaal) nu ook voltijds kabbalist. Hij zou zowaar een film plannen (49th Gate) over de vijftig niveau’s van heiligheid die de mens volgens de Kabbala moet doorlopen om een plaatsje in de hemel te verdienen. Eerste verdieping: maak minstens eens één goede film in het leven.
• Britney Spears (besmet door Madonna met een mystieke tongkus), Demi Moore (op zoek naar het geheim van de eeuwige jeugd), Barbra Streisand (Waarom heb ik zo’n grote neus?) en Mick Jagger (En ik zo’n grote lippen?)

Kabbalah.com
Meer info

© Vivat.be 2020