België gezakt op de klimaatrangschikking

Begin december lanceerden Germanwatch en Climate Action Network (CAN) Europe hun Climate Change Performance Index (CCPI), voor de achtste keer al. In de CCPI worden de klimaatinspanningen beoordeeld van 58 landen met de hoogste broeikasgasuitstoot ter wereld. België zakt van de achtste naar de dertiende plaats. De broeikasgasuitstoot van ons land daalt namelijk niet genoeg en de federale en gewestelijke regeringen trappelen ter plaatse met hun klimaatbeleid, oordelen verschillende milieuorganisaties.


Bovenaan de ranking staan Denemarken, Zweden en Portugal, maar ook hun beleid is onvoldoende ambitieus om gevaarlijke klimaatverandering te vermijden. In Europa scoren Nederland en Polen opvallend slecht. België neemt een tussenpositie in, maar verliest terrein. We scoren goed op onze klimaatdiplomatie, de uitbouw van hernieuwbare energie en de evoluties in de broeikasgasuitstoot van gebouwen. Maar we scoren slecht in vergelijking met de 57 andere grote vervuilers op het hoge energieverbruik per persoon, de stijgende broeikasgasuitstoot  van de luchtvaart en het zwakke klimaatbeleid op federaal en gewestelijk niveau.

“De regering Di Rupo snoeide drastisch in de steun (premies en interestaftrek) voor energiebesparing. De gewesten krijgen de vervuiling van de sector transport niet onder controle. Dat verklaart mede waarom België slechts de 46e plaats krijgt op het onderdeel intern klimaatbeleid. Scoorden we daar beter, dan kwam de top 10 in de algemene ranking weer binnen bereik”, zegt Mathias Bienstman van Bond Beter Leefmilieu.

Melody De Visscher

© Vivat.be 2020