Bad timing in de sportgeschiedenis 1

Een reeks over ongelukkig getimede en georganiseerde evenementen en gebeurtenissen in de sportgeschiedenis. Aflevering 1: hoe de eerste wereldoorlog de plannen doorkruiste van de grootste motorwedstrijd in Europa.


 

Zowat alle deelnemers, perslui en officials aan de tweede International Six Days’ Trial waren al in Grenoble (Frankrijk) gearriveerd. De wedstrijd stond open voor motorfietsen, motorfietsen met sidecars en cyclecars, kleine, driewielige autoscooters. 2500 kilometer enduro, en op de laatste dag een snelheidstest. De prijzen stonden klaar: de International Trophy voor het beste landenteam, de grensoverschrijdende Zilveren Vaas, de Grandes Médailles d’Or van de internationale federatie (in tegenstelling tot de organisatoren Franstalig georiënteerd), en drie individuele medailles. De weersvoorspellingen waren prima, het beloofde een spannende zesdaagse te worden.

Maar op 4 augustus 1914 kregen alle deelnemers een telegram. De trial werd voor onbepaalde tijd uitgesteld. Diezelfde dag marcheerden de eerste Duitse troepen op Belgische bodem. Engeland verklaarde Duitsland officieel de oorlog. De meeste motorrijders geraken nog veilig thuis, enkelen worden nooit meer teruggezien. De tweede International Six Days’ Trial zal pas plaatsvinden in 1920, twee jaar na het einde van de eerste wereldoorlog. (Karel Michiels)

    

© Vivat.be 2020