20 ideëen voor lekkere, vegetarische boterhammen

De Stad Gent liet een lunchboxgids maken met een 20-tal recepten voor vegetarisch broodbeleg. Avocado met kruiden, pindakaas met appels, abrikozenmoes, courgette met tapenade, ... . Gedaan met de saaie boterham met kaas en boter!


Een paar maanden geleden werd de campagne 'Donderdag Veggiedag' gelanceerd. Het idee kwam van EVA vzw, een organisatie die het brede publiek informeert over vegetarische voeding, met als doel de Belgen aan te moedigen om meer groenten en fruit te eten. Het is goed voor de gezondheid, voor het milieu en voor de dieren.
Misschien ga je wel akkoord met het concept, maar willen je kinderen niets anders dan broodjes met 'kaas en ham' of 'kip curry' eten? Wel, nu bestaat er een oplossing.
De stad Gent heeft een lunchboxgids gepubliceerd met een 20-tal recepten voor vegetarisch broodbeleg. Als de kindjes denken dat ze in hun lunchbox nog een saaie boterham met kaas gingen vinden, dan hebben ze het mis! In plaats daarvan krijgen ze lekkere avocado met kruiden, erwtenspread met geroosterde amandelstukjes, pindakaas met appels, bananen met stroop en kaneel, pesto met paprika, geroosterde courgette met tapenade, ... .

De recepten werden getest door de kinderen van de speelpleinwerking De Pagadder in Gent, en de succesvolste recepten werden geselecteerd. Je bent dus zeker dat ze aangepast zijn aan de smaak van jonge kinderen.

Ten slotte geeft het boekje ook tips voor meer ‘volwassen’ broodjes, zodat je je eigen boterhammen naar het kantoor kan meenemen.
Last but not least, ouders die graag de recepten in de praktijk zien klaargemaakt worden, kunnen zich inschrijven voor een gratis workshop op school.

De Gentse Veggie gids kan je hier in PDF-versie downloaden.

http://www.gentsklimaatverbond.be/sites/default/files/artikels/bijlages/veggie_lunchbox_2011.pdf

Je vindt hem ook gratis in de Stadswinkel, in tal van stadsgebouwen en bij EVA vzw.

Melody De Visscher

© Vivat.be 2020