Lekkere en gezonde zomervruchten

We weten het: om gezond te blijven, eten we liefst vers en seizoensgebonden. In de zomer zijn er lekkere en sappige  vruchten: abrikozen, perziken, aardbeien, meloenen, vijgen en pruimen! En weet je wat? Bijna allemaal vertragen ze de huidveroudering en voorkomen ze atherosclerose.


Ben je appels en peren beu? Dan is er goed nieuws: in de zomer zijn er tal van sappige vruchten! Denk maar aan abrikozen, perziken, aardbeien, meloenen, vijgen en pruimen.

Dankzij hun voedingsstoffen spelen al deze vruchten een belangrijke rol in het voorkomen van bepaalde ziekten en het behoud van onze gezondheid.

De abrikoos bijvoorbeeld versnelt de darmtransit en voorkomt dus constipatie. Hij reguleert de cholesterol en het bloedsuikergehalte en vermindert het risico op hart-en vaatziekten. Het is ook een antioxidant die ons beschermt tegen vrije radicalen. Deze zijn verantwoordelijk voor de veroudering en bepaalde vormen van kanker.

Ook de perzik heeft tal van kwaliteiten. Hij bevat flavonoïden die de absorptie van vitamine C vergemakkelijken. Ook deze zijn antioxidant en voorkomen kanker.

De zomer is ook de gelegenheid om van aardbeien te genieten. Deze zijn zeer rijk aan vitamine C en flavonoïden en zijn ook antioxidant. Ze verminderen onder andere het risico op hart-en vaatziekten en atherosclerose.

De meloen zit vol vitamine C en zou je zeker moeten eten als je vermoeid bent. Deze vrucht voorkomt hartziekten en huidveroudering.

Ook vijgen zijn zomervruchten. Deze zijn goed als je nood hebt aan calcium en vitamine A. Ze bevatten bovendien anthocyanen die krachtige antioxidanten zijn. Vijgen zouden veroudering vertragen, cataract en veneuze aandoeningen voorkomen.

Lust je pruimen? In de zomer kan je verschillende variëteiten van pruimen te proeven. Reine Claude, mirabelles, kwetsen, ... allemaal vergemakkelijken ze de spijsvertering en ze zijn dus ideaal voor mensen die lijden aan constipatie. Dankzij pruimen neemt je lichaam minder suikers en vetten op en zijn ze dus goed voor mensen met atherosclerose.

Tot slot kan je het volgende onthouden: rode en oranje vruchten zijn in het algemeen goed voor de huid. Dankzij hun gehalte aan beta-caroteen beschermen ze tegen veroudering, vlekken en uv-stralen. Eet er dus zeker rond de vakantie om je zonnescherm nog efficiënter te maken!

Melody De Visscher
 

© Vivat.be 2020