Lage-energiewoning erg in trek bij de Vlaming

Het aantal Vlamingen dat bewust kiest voor een lage-energiewoning stijgt enorm. Dat besloot de krant De Zondag begin februari op basis van de aangiften van de energieprestaties van nieuwbouw (EPB). Het aandeel lage-energiewoningen (beter dan E60) steeg van 4,5 % in 2006 naar bijna 35 % in 2010.


Uit de gegevens blijkt dat de Vlaming zich steeds beter bewust is van de voordelen van energiebesparing, zowel financieel als voor het milieu. Bijna 35 % lage-energiewoningen, dat betekent dat ruim één op de drie woningen met bouwaanvraag in 2010 al voldeed aan de norm die pas volgend jaar ingaat. Een op de tien nieuwe woningen zit zelfs onder het E-peil E40. “De Vlaamse energienormen worden dus niet alleen goed nageleefd; heel wat gezinnen bouwen zelfs nog een stuk energiebewuster dan ze strikt genomen moeten”, reageerde een erg tevreden Vlaams minister voor Energie Freya Van den Bossche.

Lage energiewoningen zijn woningen die uitstekend geïsoleerd zijn? in combinatie met een uitgekiend verwarmingssysteem/koelingsysteem en een goed ventilatiesysteem. In 2014 wordt de E60-norm de standaardnorm volgens de EPB-regelgeving.

Melody De Visscher
 

© Vivat.be 2020