Houten passiefhuis L'Espoir uit Molenbeek eerste laureaat The Blue House

Op donderdag 22 november werd in Huis La Bellone in Brussel de eerste The Blue House Prijs uitgereikt, een nieuwe Belgische prijs voor duurzaam en betaalbaar (ver)bouwen. Laureaat werd het project L’Espoir, een houten passiefhuis in Molenbeek van architect Damien Carnoy.


The Blue House werd in het leven geroepen door de Stichting voor Toekomstige Generaties en haar partners. Die schonken de prijs, en de bijbehorende 5000 euro, aan het project van Carnoy, omdat het niet alleen een voorbeeld is wat betreft techniek en energiebesparing, maar ook op het vlak van de andere dimensies van duurzaamheid.

L’Espoir is een collectief project van 14 gezinnen met een laag inkomen als antwoord op de huisvestingscrisis in Brussel. Het gebouw, gelegen in het hart van Sint-Jans-Molenbeek, is 100% passief. Voordien waren de 14 gezinnen gehuisvest in bouwvallige woningen. Samen besloten ze de vereniging l’Espoir op te richten, in samenwerking met het Buurthuis Bonnevie en de CIRE (Coördinatie en Initiatieven voor en met Vluchtelingen en Buitenlanders). Enkele maanden later stelde de gemeente Molenbeek hen tegen een appel en een ei een pand ter beschikking, neemt het Woonfonds van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de gezinnen onder zijn vleugels en lanceert het een architectuurwedstrijd. Het bedrijf van Damien Carnoy was het enige dat een ecologische woning voorstelde binnen het opgelegde, krappe budget van 1.200 euro/m2, een  prijs die lager ligt dan die voor een klassieke woning in Brussel!

Voor de Stichting voor Toekomstige Generaties gaat duurzaam bouwen verder dan enkele zonnepanelen en warmtepompen, en hoeft duurzaam bouwen ook helemaal niet duur of ontoegankelijk te zijn. Daarom werd The Blue House Prijs uitgeschreven.

Lees meer over The Blue House op

www.bluehouseprize.be
.

Melody De Visscher

© Vivat.be 2020