‘Guerillagardening' voor een groenere stad

Wilt u meer groen in de stad? Ben je klaar om actie te ondernemen? Begin dan aan guerillagardening. Je wapens? Een schop en een hark en onschadelijke zaden. Vind een verwaarloosd lapje publieke grond en fleur het op met wat plantjes!


Misschien ben je je grijze wijk beu en wil je zelf je steentje bijdragen aan een groenere en meer leefbare omgeving? Dan zou je met guerillagardening kunnen beginnen. Wat is het precies? Een soort milieuactivisme waarbij mensen tuinieren gebruiken om zich te uiten. Ze trekken naar publieke of private gronden en planten er bloemen, planten, soms ook groenten. Technisch gezien is het vandalisme, maar voor de tuiniers-guerillero’s is het vooral een mooie manier om wat natuur in de stad te brengen.

Met schop, hark en zaadjes verdedigen ze het recht op grond, en streven ze naar landhervorming en permacultuur (landbouwmethoden die de natuurlijke vruchtbaarheid van het land behouden). Hun doelen? Lokale biodiversiteit in steden bevorderen en gemeenschappelijke ruimtes creëren.

De beweging van guerillagardening is niet nieuw. Ze ging officieel van start in 1973 in New York met Liz Christy en haar 'green guerrilla’. Deze vrouw wilde van een verlaten woonwijk in Manhattan een gemeenschappelijke tuin maken.

Vandaag strekt guerillagardening zich uit over heel de wereld. In België geeft de website www.guerrillagardening.be foto's van Belgische en wordt uitgelegd hoe iedereen zelf aan de slag kan.

Sommige activisten gebruiken tuingereedschap, anderen werken liever met kant-en-klare granaten, gevuld met verschillende soorten zaden (zonnebloem, Oost-Indische kers, nzovoort), die geen onderhoud nodig hebben. Ze zijn gemaakt van gerecycleerd materiaal en 100 % biologisch afbreekbaar. Je hoeft ze gewoon op een braakliggend terrein of een andere plek te gooien en een paar weken later bloeien de eerste bloemen. Deze granaten kan je op het internet kopen.

Deze granaten kan je ook zelf maken met een eenvoudig recept: meng vijf maten van rode klei, drie maten compost en één van zaadjes (kies ze zorgvuldig zodat ze aangepast zijn aan de omgeving). Meng het water, de klei en de grond samen tot je aan een soort pannenkoek komt (dikker dan een vel papier, maar dunner dan een boek). Vervolgens voeg je de zaden eraan toe en vorm je een balletje. Deze rol je in de grond en... dan kan de oorlog beginnen!

Meer info: Guerilla Gardening Belgium.

http://www.guerrillagardening.be

Melody De Visscher
 









© Vivat.be 2020