Eerste Vlaamse Repair Café was een succes

Op 1 december vond in het Ecohuis in Antwerpen het eerste Repair Café in Vlaanderen plaats. En het werd een echt succes! Zo’n 150 bezoekers brachten 111 kapotte spullen binnen. Heb je ook een kapotte lamp, microgolfoven, jas, fiets ... en wil je die repareren? Mis dan zeker niet een van de volgende Repair Cafés; in januari en februari zijn er onder meer in Elsene, Borgerhout, Leuven en Sint-Niklaas.


In Europa gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Mensen weten niet meer hoe dat moet. Reparatiekennis verdwijnt snel. Mensen die deze praktische kennis nog wel bezitten, worden door de maatschappij niet altijd even hoog gewaardeerd en staan vaak zelfs ongewild aan de kant. Hun ervaring wordt niet of nauwelijks benut.

Met de Repair Cafés wil de Stichting Repair Café hierin verandering brengen. In Vlaanderen is de Stichting een partnerschap aangegaan met het Netwerk Bewust Verbruiken, dat het concept in de Vlaamse provincies zal verspreiden.

Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Ook reparatiedeskundigen zijn aanwezig, zoals elektriciëns, naaisters, timmerlieden en fietsenmakers. Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee. In het Repair Café gaan ze samen met de deskundigen aan de slag. Wie niets heeft om te repareren, neemt een kop koffie of thee. Of gaat helpen bij een reparatie van iemand anders.

Wil je deelnemen aan een volgend Repair Café, of wil je er zelf een starten? Surf dan naar

www.repaircafe.be
; daar vind je alle informatie.

Melody De Visscher

© Vivat.be 2020