Paranormaal of alternatief?

“Wij merken heel snel of iemand serieus bezig is” (Adam Feyaerts, organisator Paranormale en Gezondheidsbeurs)

Adam Feyaerts noemt zichzelf een spirituele wetenschapper, in de traditie van breeddenkende wetenschappers als Leonardo Da Vinci en Albert Einstein. “Ik sluit niets uit,” zegt hij. “Ik studeer zelf geneeskunde maar vindt dat ons vak tegenwoordig veel te eng en te streng beleden wordt.”
Om de Vlamingen de ogen te openen voor de wereld van (voorlopig?) onverklaarbare, paranormale en alternatieve fenomenen, begon Feyaerts acht jaar geleden met de organisatie van gespecialiseerde beurzen.

 


 

De Paranormale en Gezondheidsbeurzen van Paranatura zijn intussen een begrip geworden. Je kan er terecht voor alle mogelijke paranormale activiteiten die geestelijke bijstand beloven - pendelen, helderziendheid, kaartleggen…
Paranatura heeft het werkterrein sinds enige tijd uitgebreid naar de Eco-Therapeuticabeurzen voor alternatieve en complementaire geneeswijzen, 5500 vierkante meter informatie en tientallen therapeuten uit een sector die talloze mensen soelaas biedt maar de laatste jaren ook een enorme wildgroei kende.


Adam Feyaerts: “Wij bieden mensen de gelegenheid om hun projecten en levenswijzen in de schijnwerpers te plaatsen, en dan gaat het in hoofdzaak om de min of meer wetenschappelijk geaccepteerde praktijken, acupunctuur, reiki, homeopathie, magnetisme... Dat klinkt raar in deze context maar de paranormale sector richt zich toch op andere behoeften, toekomstvoorspelling, geestelijk advies, spirituele inspiratie, dat soort dingen. De twee sectoren houden ook bewust afstand van elkaar.

Therapeuten zitten liefst niet naast een kaartlegger of een pendelaar.”
Hoe worden de deelnemers aan de beurzen geselecteerd? Of mag iedereen zich zomaar inschrijven?
Adam Feyaerts:
“In de paranormale wereld hebben wij intussen al jaren ervaring. Er zijn geen officiële kanalen, instellingen of erkenningen, dus je moet afgaan op je gevoel. Daar ontwikkel je een zesde zintuig voor. Wij merken heel snel of iemand serieus bezig is en we houden ook rekening met de feedback van de bezoekers. Soms laten we zelfs controles uitvoeren en het gebeurt dat we mensen of verenigingen na één keer de toegang weigeren, omdat ze niet voldoen aan onze kwaliteitsnormen.
Die voorselectie is onze sterkste troef. Iedereen krijgt een kans om te komen maar in het slechtste geval moet je de dag zelf alles weer opdoeken. De andere grote spelers op deze markt bekommeren zich volgens mij veel minder om de selectiecriteria en ze hanteren ook hogere toegangsprijzen.

Op een beurs van de concurrentie betaal je tien euro voor een inkomkaartje, bij ons zeven. Een raadpleging kost bij ons tussen twintig en dertig euro. Dat was vroeger achthonderd tot duizend Belgische frank. We vragen ook een onderhoud dat minimum twintig minuten duurt. Bij de concurrentie kost zo’n consultatie al gauw veertig tot vijftig euro, en dan heb je geen zekerheid over de kwaliteit. Ook al zie je verschillende standhouders die beide beurzen doen.”


Markt, grote spelers: dit ruikt naar big business.
Adam Feyaert:
“Ik vind dat geen schande. Maar de markt reguleren, is op dit moment heel moeilijk, zonder officiële erkenningscriteria. Wij zitten met de oudste beroepen van de wereld maar net als prostitutie zitten ze nog altijd in het verdomhoekje. Maar als ik echt commercieel ingesteld zou zijn, zou ik nog veel verder kunnen gaan. Rituelen kunnen bij ons bijvoorbeeld niet. Mensen van de wicca vragen wel eens of ze een heksenmis mogen doen maar dat staan we niet toe. Wel een lezing, maar zo’n rituele mis zou al te veel mensen afschrikken. Voor een deel van de bezoekers is zo’n beurs een eerste kennismaking met de wereld van paranormale verschijnselen. Andere zaken laten we dan weer wel toe, terwijl de goegemeente het daar soms moeilijk mee heeft.

Toen wij zeven jaar geleden begonnen zijn met de organisatie van beurzen, kregen we een aanvraag binnen van Dianetics, de motor van de Scientology-beweging. De eerste keer zijn we daar niet op ingegaan maar dat was een vergissing. Waarom zouden die mensen de kans niet krijgen om zich voor te stellen? Het gaat toch om een manier van leven, een manier van denken, en Dianetics is altijd heel correct geweest met ons. Ik ben zelf geen lid van Scientology en zal het ook nooit worden, maar zo lang ze zich aan de regels houden, mogen ze komen. Af en toe krijgen we bezoek van de staatsveiligheid maar dat is niet erg. We kunnen die organisatie beter goed leren kennen in de openbaarheid. Dan ontstaan er misschien minder misverstanden. Soms hanteert Scientology agressieve verkoopmethoden maar dat is de Amerikaanse stijl. Daarom is de boodschap nog niet waardeloos.”

Alternatieve geneeswijzen in België

    









© Vivat.be 2020