En als ik nu eens een B&B zou beginnen ?

Een extra inkomen dankzij een B&B, je hebt er misschien al eens aan gedacht. Of misschien droom je ervan dit voltijds te doen in het buitenland. Goed of slecht idee? De beurs B&B EXPO levert heel wat info en organiseert ateliers voor iedereen die plannen heeft om met een eigen B&B te starten.


De beurs B&B EXPO richt zich op toeristen die op zoek zijn naar originele en authentieke adresjes, zowel in België als in het buitenland. Er is een ruim internationaal aanbod van B&B-locaties. De stands zijn gegroepeerd per land en per thema. De stand van bestchambresdhotes bijvoorbeeld groepeert 30 charmelocaties die in het buitenland uitgebaat worden door Belgen.

Misschien koester je zelf plannen om met een eigen B&B te beginnen? Je bent zeker niet de enige. Daarom zijn er op B&B EXPO verscheidene stands en worden er ateliers georganiseerd over het onderwerp. Het doel is om de geïnteresseerden alle belangrijke informatie te verschaffen die ze nodig hebben om de zaak op te starten, of het nu in België, Frankrijk, Nederland of Spanje is.

Op die manier ontdek je dat een B&B opstarten heel wat voeten in de aarde heeft. Vaak zijn er grote investeringen nodig om te beantwoorden aan de door de gemeenschappen en gemeenten vereiste criteria. De sector is bovendien sedert meerdere jaren onderworpen aan complexe regels om de veiligheid en het comfort van de verblijven te garanderen.

De beurs verschaft je ook enkele waarschuwingen vooraleer je aan je avontuur begint. Enkele voorbeelden. De Italiaanse bureaucratie is om je haren van uit te rukken, dus wees daarop voorbereid als je er een B&B wil openen. En in Spanje en Griekenland moet je op je hoede zijn voor illegaal gebouwde eigendommen.

Met een goede voorbereiding en goede raadgevingen mag je echter hopen op een succesverhaal. Zoals Jaques en Anne Maes die enkele jaren geleden Brussel verlieten en zich vestigden in het Franse departement Ariège, of zoals Frédéric en Françoise Bernier die Waals-Brabant inruilden voor Zuid-Frankrijk. Het gastenverblijf van het koppel is gevestigd in een klein kasteel nabij Carcassonne (

www.chateaucoquelicot.com
).

Meer info?
B&B EXPO, op 10 en 11 maart 2012 in Tour & Taxis, Brussel.
Informatie en kortingsbonnen op

www.bbexpo.be

Melody De Visscher

© Vivat.be 2020