Boekenbeurs 2009

Van 31 oktober tot 11 november loopt de 73ste jaarlijkse Boekenbeurs, één van de belangrijkste culturele evenementen in Vlaanderen. Boeken, auteurs, lezingen, uitgeverijen, je vindt ze allemaal in Antwerp Expo de komende herfstvakantie.


Op deze 73ste editie van de Boekenbeurs zullen 114 standhouders acte de présence geven, die samen meer dan 60.000 titels komen voorstellen aan het publiek. Alle grote en kleinere uitgeverijen, veel Vlaamse kranten, humanitaire organisaties en culturele instellingen vinden een plaatsje in één van de vier hallen die de beurs dit jaar inneemt.

Meer dan 500 auteurs komen hun werk signeren. Luc Alloo, Walter Baele, Paul Baeten Gronda, Guido Belcanto... heel veel klinkende namen uit de mediawereld zijn aan het schrijven geslagen, en zullen dit jaar met plezier hun spreekwoordelijke kribbel in uw boek plaatsen.

Themadagen

Boven de boekenbeurs is er de boekenverdieping, een programma bestaande uit lezingen van auteurs, doe-momenten voor kinderen, discussiesessies... en nog veel meer. Je kunt je er als het ware ‘verdiepen’ in een boek.

De vijf themadagen (Leve de klassieken, Red Jezelf, De Geschiedenis is Jarig, Wondere Wetenschap en Als cupido schiet) en het speciale Kidz-programma beloven een boeiende beurs, waar het wel eens moeilijk kiezen kan worden. De programma’s gaan door in de gekleurde zalen op de eerste en tweede verdieping van Antwerp Expo.

De Boekenbeurs gaat groen

Nieuw dit jaar is dat ook de Boekenbeurs meesurft op de groene golf, onder andere door de standhouders de mogelijkheid te geven ‘groen licht’ te gebruiken om hun stand te verlichten. Dit is energie-efficiënte verlichting die geen extra warmte afgeeft, zodat de tropische temperaturen zoals we die kennen van vroegere edities misschien voorgoed verleden tijd zijn.

Betere signalisatie in stations en aan bushaltes en een cadeau voor wie met de fiets komt, moeten de bezoekers aanmoedigen ook qua transport voor de groene optie te kiezen. Natuurpunt haalt elke dag het papier op ten voordele van de Kalmthoutse Heide, en tenslotte wordt een prijs uitgereikt aan de groenste stand.

Praktisch:

Zaterdag 31 oktober tot en met woensdag 11 november.
Antwerp Expo, Jan van Rijswijcklaan 191, Antwerpen
Open van 10.00 tot 18.00 u
Nocturnes op 5 en 10 november. De beurs is dan open tot 22.00u
Iedereen die in 1929 geboren is, mag gratis binnen!
Voor de opvang van kinderen van 0 tot 10 jaar kun je iedere dag van 10u tot 17u terecht op de stand 402 van De Gezinsbond in Hall 4. De allerkleinsten kunnen er gevoed en verzorgd worden.

Ellen Wielandt

© Vivat.be 2020