De Week van de Fair Trade 2012

Van 3 tot en met 13 oktober zullen fairtradeproducten overal in België in de kijker staan. Via proeverijen en tal van activiteiten hopen de belanghebbenden van de sector de Belgen overtuigen dat koffie, thee, honing, chocolade, vers fruit, koekjes en andere fairtradeproducten kopen een stap is naar een betere wereld.


Dit jaar vindt de Week van de Fair Trade plaats van 3 tot 13 oktober 2012. Voor deze 11de editie hebben de organisatoren concerten, radiospots, proeverijen en tal van andere activiteiten gepland met twee duidelijke doelen: de Belgen te informeren over eerlijke handel en hen te overtuigen dat fairtradeproducten kopen een stap is naar een eerlijkere en betere wereld.

Dagelijkse producten als koffie, thee, honing, chocolade, vers fruit, bloemen en noem maar op worden vaak geproduceerd door kleine boeren in het zuiden. Deze worden gedwongen door grote ondernemingen om hun productie aan een extreem lage prijs te verkopen die vaak onder hun kostprijs ligt.

Een van de belangrijkste principes van eerlijke handel of fairtrade is dat de producent een eerlijke prijs krijgt voor zijn product. Door meer fairtradeproducten in ons winkelwagentje te leggen, kunnen wij als consument merken en bedrijven dwingen om hun aanbod te herzien en aan eerlijke handel te beginnen.

Denk je dat het aanbod aan fairtradeproducten nog heel beperkt is? Dan heb je het mis. Tegenwoordig is er koffie, thee, honing, chocolade, vers fruit, koekjes, maar ook kleding en decoratie. Fairtrade dringt ook door in nieuwe sectoren, zoals goud, toerisme en cosmetica.

Op

www.weekvandefairtrade.be
vind je niet alleen het volledige programma van de Week van de Fair Trade maar ook een virtueel Fairtradesalon.

Melody De Visscher
 

© Vivat.be 2020