Leerlingen werken voor het Zuiden

Op donderdag 20 oktober is het Zuiddag. Leerlingen van Brusselse en Vlaamse scholen gaan een dagje werken in een bedrijf, bij een organisatie of bij een particulier en geven hun loon aan leeftijdsgenoten uit het Zuiden. Op deze manier leren de jongeren tegelijkertijd bij over zowel werken als solidariteit.


Op Zuiddag gaan 10.000 jongeren uit Vlaanderen en Brussel één dag werken. De scholieren kiezen zelf waar ze aan de slag gaan: in een kantoor, in een supermarkt, in een garage, in een kapsalon, ... het maakt niet uit. Belangrijk is dat ze een werkervaring krijgen en hun vergoeding uit solidariteit aan het Zuiden schenken.

Zuiddag
bestaat al 5 jaar en elk jaar gaat het geld naar een ander project. In 2011 zullen de jongeren samenwerken met de ngo Trias voor jongeren uit Tanzania. De levensomstandigheden van hun leeftijdsgenootjes in Noord-Tanzania zijn precair: de kansen om naar school te kunnen gaan en een job te vinden, zijn heel klein.

De meerderheid van de jongeren is tewerkgesteld in de landbouw, maar door de huidige droogte hebben ze eigenlijk geen werk. Deze jongeren hebben ook een ander probleem: hiv/aids. Het land telt een van de hoogste percentages in Oost-Afrika.

Alle deelnemende scholieren weten precies waarom ze op Zuiddag aan het werk gaan. In de voorbije maanden kregen ze allemaal informatie over de toestand in Tanzania. Ze leerden ook waar en hoe ze een job kunnen vinden.

Een van de doelstellingen van het project is de blik van de jongeren op de wereld te verruimen. Zuiddag gelooft dat jongeren het verschil kunnen maken in de wereld

© Vivat.be 2020