Een nieuwe fietsinitiatief in België!

De eerste Belgische Cyclovia, een al in het buitenland beroemd fietsevenement, wordt op 21 augustus en 11 september georganiseerd in Brussel. Een fietspad van 6 km zal de stad kruisen van de Dansaertwijk tot het Jubelpark.


Staatssecretaris voor Mobiliteit Bruno De Lille en de burgemeester van de Stad Brussel, Freddy Thielemans, hebben het samen aangekondigd: Brussel zal de eerste Cyclovia organiseren! Er werden al twee data vastgelegd: 21 augustus en 11 september.

Cyclovia komt van het Spaans woord ‘ciclovia’ voor ‘fietspad’. De term wordt internationaal gebruikt voor een fietsevenement door de stad, op een parcours dat autovrij wordt gemaakt. Het idee bestaat al een aantal jaar; de eerste Cyclovia werd in 1976 georganiseerd in het Colombiaanse Bogota! Het was dus tijd voor Brussel om eraan te beginnen! "De Stad Brussel verbetert sinds 2000 de zachte mobiliteit op haar territorium," zegt burgemeester Thielemans. "Dat doet het bijvoorbeeld met de creatie van comfortzones, huurfietsen, het inrichten van fietspaden en gemeenschappelijke fietsboxen. Het was voor ons dan ook evident om Cyclovia mee te organiseren en te ondersteunen. Op die manier blijven we de fiets als vervoermiddel in de stad promoten".

Het parcours ligt nog niet helemaal vast, maar zal waarschijnlijk van de Dansaertwijk via het Muntcentrum en de Wetstraat naar het Jubelpark lopen. In totaal zal 6 kilometer weg autovrij zijn tussen 11 en 16 uur. Een leuke dag voor fietsers, maar ook voor skaters, skeelers en wandelaars.

Melody De Visscher

© Vivat.be 2020