Een cadeau voor Moederdag

Voor een kind is het een koud kunstje om z’n mama dolblij te maken met een of ander knutselwerkje, maar als we eenmaal volwassen zijn, moeten we meestal onze fantasie tot het uiterste rekken om met het perfecte cadeau op de proppen te komen.


Wat is er vandaag de dag zoal te koop voor moeder? Kun je de cadeautjes uit de valentijnscollectie ook gebruiken voor moederdag?

Zo eenvoudig is het niet! Een moeder is om te beginnen per definitie (!) een vrouw, cadeautjes met een seksuele bijklank zijn dus te vermijden! Laat dit over aan haar partner… en blijf zelf gewoon de indruk geven dat seks hoegenaamd niets te maken heeft met jou en hoe je op de wereld kwam.

Besteed ook aandacht aan eventuele andere connotaties die het geschenk kan oproepen : een epileertoestel geven, getuigt niet van al te veel fijnzinnigheid.

Een ruime keuze?

Kun je haar bloemen geven? Dit is geen optie, maar een must! (Let op, die bloemen moeten dan ook nog vergezeld gaan van een cadeau). Let ook op de taal van bloemen: zorg ervoor dat ze niets vertellen waar je achteraf spijt van krijgt. De oude generatie hecht ook nog belang aan kostprijs en levensduur; sommige moeders verkiezen daarom een plant, die je niet hoeft weg te gooien na enkele dagen of weken, boven een kortlevend boeket. 

Of houden we het op huishoudelektro? Voor vrouw of vriendin moeten we dat vermijden, want huishoudelektro kopen ze door de band sowieso al met het huishoudbudget. Een enquête afgenomen door Kruidvat onder 1.600 Belgische moeders wees uit dat de meeste onder hen strijkijzers, stofzuigers en andere mixers afschuwelijke geschenken vinden voor moederdag. Maar het is weliswaar beter dan niets. We moeten deze enquête wel met een korrel zout nemen, want oudere mensen staan altijd wel een beetje weigerachtig tegenover overbodige uitgaven, ‘zotte kosten’ zoals zij het noemen. Huishoudtoestellen kunnen dus wel degelijk dienen als geschenk, zolang ze maar nuttig zijn. Hoeveel keukenrobots staan er niet ongebruikt in de kast? Weten we zeker dat ze die Senseo leuk zal vinden, of blijft ze haar koffie gewoon lekker ouderwets door de filter opgieten?

Hetzelfde probleem wanneer we ons heil zoeken bij communicatietoestellen en hi-fi. De gsm zal in dank aanvaard worden wanneer moeder de indruk heeft dat ze zo’n toestel nodig heeft, én op voorwaarde dat hij vergezeld is van een (met geduld gegeven) mini-cursus.

Een ander klassiek cadeau is het digitale fotoapparaat. Om er een min of meer rendabel geschenk van te maken is ook hier een eenvoudig model aangewezen, dat weinig plaats inneemt. (Zodat het ook makkelijk in de handtas meekan). Het belangrijkste is, dat je erbij uitlegt hoe moeder aan klassieke papieren fotoafrukken komt, want daar hecht de oudere generatie nogal veel belang aan.

Je kan natuurlijk ook gaan voor een fotoafdruk op doek, of een andere gadget. Gebruik hiervoor familiefoto’s, of gewoon de foto’s van moeder zelf. Of laat haar fotobestanden printen in een album of fotoboek.  

Wanneer je besluit om met de hele famile samen een groter cadeau te kopen is de flatscreentelevisie een gesmaakt geschenk. Ofwel een dvd-speler, maar vergeet ook hier de bijpassende ‘cursus’ niet!

Cadeaubons kunnen dienen als noodoplossing, maar let op: sommige moeders trekken al gauw de conclusie dat hun kroost het niet de moeite vindt, om voor hen winkels af te schuimen en zelf een cadeau te bedenken.

Cadeauboxen met reischeques zijn doorgaans voor twee personen. Er bestaat geen versie voor één persoon. Je kunt je dan afvragen of het wel een cadeau voor moeder is, of een cadeau voor je beide ouders! Niettemin zullen vele moeders blij zijn met een cadeau dat hun wederhelft «verplicht »  om met haar een nachtje op hotel te gaan.

Er bestaan formules (met of zonder overnachting) waarbij lichaamsverzorging centraal staat, (massage, balneotherapie, thalassotherapie…) en die moeder laten kennismaken met een luxe die veel vrouwen zichzelf anders nooit zouden gunnen.

Vergeet tenslotte de klassiekers niet. Volgens de enquête van Kruidvat bestaat de top drie uit parfum (behalve voor de moeders uit de leeftijdscategorie tussen 20 en 30 jaar), beautyproducten en mode-accessoires (juwelen, handtassen…). De enquête wees ook uit dat cd’s, chocolaatjes en boeken veel minder populair zijn.

Wanneer de leeftijd meetelt

De keuze van het cadeau is moeilijker wanneer moeder al een dagje ouder is en niet meer zo actief, of wanneer ze in een tehuis voor ouderlingen verblijft. Sommige moeders houden graag een zekere routine aan de gang, waarbij ze elk jaar het obligate paar pantoffels krijgt, een wollen jasje, of een kamerjas…Maar wat ze het meest van al op prijs stellen, is het bezoek van hun kinderen!

Philippe Allard

Verwante lectuur…

  • De oorsprong van Moederdag
© Vivat.be 2020