De oorsprong van Moederdag

Herinnert u zich misschien de knutselwerkjes die de kinderen van school meebrachten voor moederdag? Of folterde u zelf ooit uw inbeeldingsvermogen om het perfecte « verplichte » geschenk te verzinnen, om daarna uren in de winkelrij te gaan aanschuiven ? De oorsprong van een feestdag.


Moederdag valt niet overal op dezelfde dag. In Frankrijk en België wordt moeder op een andere datum gevierd, maar het is wel steeds een zondag. In Frankrijk is die dag wettelijk vastgesteld : het gaat om de laatste zondag van mei, behalve als die samenvalt met Pinksteren. In dat geval verhuist Moederdag naar de eerste zondag van juni. (Vroeger werden moeders soms gevierd op 15 augustus, Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart, de dag waarop Maria, de moeder van Jezus, ten hemel is opgestegen. In sommige streken in Vlaanderen, Antwerpen bijvoorbeeld, is 15 augustus nog steeds gekend als « de echte moederdag »).

 

Van matrone tot moeder

Zelfs in het Rome van 500 V.C. werden echtgenotes en moeders gevierd : de Matralia of Matronalia in juni. Vel later, in de 16e eeuw, vierden de Engelsen « Mothering Sunday ». Hun grote vijand Napoleon zou deze gewoonte in 1806 overgenomen hebben.

In de Verenigde Staten kwam een zekere Julia Ward Howe in 1872 met een gelijkaardig idee op de proppen. Onder invloed van onderwijzeres Ana Jarvis werd moederdag aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog in bijna elke Amerikaanse staat een begrip. « Mother’s day » werd in 1914 officieel door President Woodrow Wilson als feestdag ingesteld.

Op de tweede zondag van mei, de dag die de Amerikanen kozen voor moederdag, viel ook de keuze van België, Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Finland, Italië, Nederland en Zwitserland. Maar ook Turkije, Australië, Brazilië, Canada, China of Peru vieren moederdag op diezelfde dag. 

 

 

Een officieel feest

De oorspronkelijke idee is door de jaren heen geëvolueerd : van het Franse « Feest van kroostrijke gezinnen », (Parijs 1917), en de « Dag van de moeders » (Lyon, 1918), over de « Nationale dag van moeders en kroostrijke gezinnen » (1920). Moederdag werd officieel ingesteld in 1928.  
Moederdag was dus geen uitvinding van het Vichy-regime, zelfs al heeft de regering-Pétain het feest in 1941 op de kalender gezet.  

 

De Moederdag-kalender

Jaar
In België
In Frankrijk
2007
2008
2009
2010
2011
2012
13 mei 
11 mei 
10 mei 
9 mei 
8 mei 
13 mei
3 juni 
25 mei 
7 juni 
30 mei 
29 mei 
3 juni

Philippe Allard
 
 
 
 

 

© Vivat.be 2020