World Fair Trade Day

Op 12 mei is het World Fair Trade Day. Producenten, leveranciers, wereldwinkels en gemeenten zullen campagne- en lobbyactiviteiten organiseren om het belang van eerlijke handel onder de aandacht te brengen. Dit jaar werden ook twee belangrijke politieke acties gepland.


Elk jaar op de tweede zaterdag van mei brengen producenten, leveranciers, wereldwinkels, ...  eerlijke handel onder de aandacht. Ook particulieren kunnen meedoen om het belang van fairtradeproducten aan de wereld te tonen. Dit jaar stelt Max Havelaar België twee acties voor.

De eerste is steun vragen aan de politici tijdens de gemeenteraad van je gemeente. Hoe doe je dat? Eerst zoek je uit wanneer de volgende raad plaatsvindt. Dan op die avond, net voor de vergadering, plan je een actiemoment aan de inkom van het gemeentehuis. De website van FairTradeGemeente stelt tekstballonnen (“Ik kies voor Fairtradekoffie”) en flyers ter beschikking. Je bestelt er voldoende en deelt ze uit aan de politici. Je ontvangt ook alle gemeenteraadsleden met een tas Fairtradekoffie, en je vraagt hen op de foto te gaan met de kop koffie én de tekstballon. En vergeet niet een flyer te geven met meer uitleg over onze eisen.

Tot slot laad je alle foto’s op op

www.fairtradeday.be
. De foto's zullen verzameld worden in een filmpje dat na de verkiezingen gebruikt zal worden om de politici te herinneren aan hun engagement.

De tweede actie heeft te maken met de derde VN-wereldconferentie over duurzame ontwikkeling, die plaatsvindt in Rio de Janeiro, Brazilië. Eerlijke handel is een duurzame, economische ontwikkelingsstrategie. Vele organisaties, onder andere Oxfam, focussen op deze gebeurtenis. Op 12 mei toasten de Oxfamwereldwinkels op een duurzame toekomst voor onze wereld, met een lekkere Duradouro. Het is een cocktail op basis van fairtradesap van de Braziliaanse fairtradepartner Coopealnor.

Wil je deelnemen aan een van deze twee acties? Dan wordt gevraagd je in te schrijven op

www.fairtradeday.be.

Melody De Visscher

© Vivat.be 2020