Suikerrock: festival in het hart van de stad

Niet iedereen staat graag op een festivalwei. Niet iedereen wil vier dagen kamperen om zijn favoriete groepen te zien. Niet iedereen beleeft een rockfestival bij voorkeur buiten de stad. Voor die mensen zijn er de Lokerse Feesten, Maanrock (Mechelen) en het meest succesrijke stadsfestival van allemaal: Suikerrock in Tienen.


Vreemd festival, Suikerrock. Grossiert in grote namen, die dan schijnbaar willekeurig over drie avonden verdeeld worden, na een al even divers programma van Belgische artiesten. Voor zover er al mensen zijn die speciaal voor één bepaalde groep naar Tienen afzakken, want het typische festivalpubliek zie je er niet. Ook de cafés en restaurants op de (afgesloten) markt worden bij Suikerrock betrokken, en het is daar dat een groot deel van het publiek een plaatsje opzoekt. Enkele kleinere podia in de omliggende straten maken van Suikerrock het meest waarachtige stadsfestival van de zomer.

Verwacht op de markt van Tienen ook geen toeters of bellen. De eetkramen beperken zich tot een basic aanbod van frieten, hamburgers en pasta. Oosterse kleding, zonnebrillen of andere festivalspullen kan je hier nergens kopen. Het publiek komt uitsluitend voor de muziek, en dat kan niet van alle festivals gezegd worden.

Op Suikerrock zie je tegenwoordig, na 23 jaar, alleen nog grote namen. Op de affiche van 2009 staan Natalia en Clouseau. Wie kun je daarna nog programmeren? Will Tura misschien. En Deus natuurlijk, maar die groep vindt Suikerrock allicht beneden zijn stand. Voor zover ze al ooit zoveel volk zouden trekken als Clouseau en Natalia.

Top of the bill dit jaar zijn Simple Minds. Van de oorspronkelijke bezetting resten alleen nog zanger Jim Kerr en gitarist Charlie Burchill maar de groep blijft live heel populair. Zoals vorig jaar mocht blijken uit het succes van de uitverkochte ‘30th Anniversary’ stadiontournee. Die zowaar de voorbode bleek te zijn van een nieuw album.

‘Graffiti Soul’ werd geschreven in Rome, Sicilië, Glasgow, en...Antwerpen! Het moet de terugkeer inluiden naar de oorspronkelijke Simple Minds sound. Check it out op 31 juli 2009 in Tienen.

Website Suikerrock

 


 

© Vivat.be 2020