Fladderen in de duisternis mag vaker


In het weekend van en 29 augustus vindt de Europese Nacht van de Vleermuis plaats. Jaar na jaar is dit het moment waarop allerhande lokale en regionale beschermingsorganisaties hun beste beentje voorzetten. Ook deze keer valt er in alle landsdelen van België heel wat te beleven.

Het laatste weekend van augustus staat de schijnwerper niet alleen in Gotham City op de nachthemel gericht. Zowat overal in Europa nemen fervente vleermuizenliefhebbers en -kenners nieuwsgierigen op sleeptouw voor een kijkje in de wondere wereld van deze nuttige zoogdiertjes, die qua vliegkunst en trefzekerheid de duurste straaljager het nakijken geven.

DE BITTERE PRIJS VAN ONZIN

Dat vleermuizen het niet gemunt hebben op klanten van kapsalons na valavond, of dat ze hun hoektanden sparen om vliegjes en ander klein grut uit de nachthemel te plukken liever dan ze te slijten aan, zeg maar, duttende kinderkeeltjes, we zouden het ondertussen allemaal moeten weten. Door toedoen van nuchtere nieuwsgierigheid en grondige waarnemingen kwamen het vernuft maar ook de broosheid van deze onschuldige insectenjagers aan het licht. En doofden eindelijk de hardnekkigste volksgeloven.

Fladderen in de duisternis, het mag weer. En het zou vaker moeten kunnen. In Europa gaat het aantal immers sterk achteruit en dreigen sommige soorten de klok van middernacht weldra niet meer te halen. Hopelijk hebben we niet te lang gewacht om alle sterke verhalen te ontkrachten en de vleermuis in ere te herstellen. 
 


Voor natuurfanaten vormt De Nacht van de Vleermuis het hoogtepunt wat betreft sensibilisatie rond vleermuizen en vleermuizenbescherming. Menig liefhebberkring draait pas op volle toeren zodra insectengezoem de oortjes van de vleermuizen doen spitsen in hun winterslaap en er opnieuw genoeg moed door de barre fladderlijfjes stroomt om het luchtruim te kiezen.
 

GRATIS OPRUIMDIENSTEN

In vlaanderen staat het thema ‘Vleermuizen in je tuin’ centraal. Tuiniers op zoek naar natuurlijke insecticiden kunnen tips opdoen om hun tuin aantrekkelijk te maken voor vleermuizen, want die ruimen heel wat ongedierte op, tot 3.000 insecten per nacht.

Wie weet komen er voortaan ook bij jou meer beestjes zich vasthaken in de nok van je zolder of schuur in ruil voor een gratis onderhoudsbeurt van je ecosysteem.

De Europese Nacht van de Vleermuis werd in 1996 voor het eerst georganiseerd onder hoede van Eurobats, de organisatie die toeziet op het uitvoeren van de overeenkomst over de bescherming van de vleermuizen in Europa. België behoort tot de 32 Europese staten die de betreffende conventies (1994) ondertekenden.

PROGRAMMA

Zet alvast aangepast schoeisel klaar voor een avondwandeling in een tuin of een park of een speurtocht naar vleermuizen met een heuse batdetector.

 • Natuurpunt organiseert samen met het Agentschap voor Natuur en Bos allerlei
  activiteiten op ruim 50 locaties in Vlaanderen
  .
 • In het Brussels Gewest worden op 4 plaatsen activiteiten georganiseerd:
  www.leefmilieubrussel.be
 • Programmatie Wallonië:
  La Nuit des Chauve-souris
 • Eurobats
  www.eurobats.org

   

 

© Vivat.be 2020